NAKON DVA MANDATA / Smjena na čelu zagrebačkog HNK: Omražena intendantica koju su optuživali za mobing više više neće voditi tu kultnu instituciju

Image
Foto: Matija Habljak / Pixsell

Na tu je dužnost imenovana dr.sc. Iva Hraste-Sočo, diplomatknja i operna pjevačica, pomoćnica u Ministarstvu kulture i profesorica na Muzičkoj Akademiji, Akademiji dramske umjetnosti i Diplomatskoj akademiji

17.11.2021.
15:42
Matija Habljak / Pixsell
VOYO logo

Na zatvorenome dijelu današnje 85. sjednice Vlade, s dužnosti intendantice Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu razrješena je Dubravka Vrgoč, izvijestili su danas iz Vlade.

Na tu je dužnost imenovana dr.sc. Iva Hraste-Sočo, diplomatknja i operna pjevačica, pomoćnica u Ministarstvu kulture i profesorica na Muzičkoj Akademiji, Akademiji dramske umjetnosti i Diplomatskoj akademiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, o Vrgoč se puno pisalo minulih mjeseci. Naime, radničko vijeće optužilo ju je za "kaos i mobing". U svojem pismu koje su nedavno poslali javnosti, istaknuli su neke od "nedopustivih grešaka" koje su se događale bivšoj intendantici.

"S velikom tugom i zabrinutošću moramo konstatirati kako čelna osoba hrama hrvatske kulture ne zna kako se prezivaju nacionalni prvaci opere, ne barata ključnim pojmovima iz glazbe, na opće zgražanje pred punim gledalištem umjesto Zinka Kunc izgovara Zrinka Kunc, bez imalo srama izjavljuje kako ne zna da su žice za glazbene instrumente potrošni materijal i začuđena je spoznajom da balerine ne mogu koristiti špice samo na predstavi, već su im nužne i na pokusima. A takve se nedopustive “greške“ ponavljaju i u osmoj sezoni intendanture", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SINDIKALNI POVJERENICI IZ HNK ZAGREB PISALI MINISTRICI KULTURE: /

'Tražimo trenutačnu smjenu intendantice Vrgoč'

Image
SINDIKALNI POVJERENICI IZ HNK ZAGREB PISALI MINISTRICI KULTURE: /

'Tražimo trenutačnu smjenu intendantice Vrgoč'

Velik broj ljudi otišao iz HNK

Otvoreno su govorili i o zlostavljanju djelatnika.

"O zlostavljanju djelatnika od strane Dubravke Vrgoč već se dugo govori u zagrebačkim kazališnim, kulturnim pa i ostalim sredinama. Ponekad neki medij objavi nešto o tome, sve nadležne institucije su obavještavane, no i nadalje se ovaj problem zanemaruje. Zlostavljanje se zaista dešava! Ukratko, djelatnici su ponižavani, omalovažavani, neutemeljeno optuživani, ismijavani, oduzimani su im radni zadaci, radno zalaganje i rezultati ocjenjivani su na pogrešan i vrijeđajući način i još mnogo toga…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je razlog što je velik broj djelatnika otišao iz HNK; osobe raznih dobi, spolova, neki dugogodišnji djelatnici, mnogi zaposleni u mandatu Dubravke Vrgoč. Ove činjenice dovoljno govore da se ovdje ne radi "o stilu upravljanja", već o nedopustivom ponašanju koje djelatnicima uzrokuje zdravstvene probleme, a posljedice na procese rada su nesagledive", naveli su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo