DEVASTACIJA PRIRODE / Državno odvjetništvo istražuje postupanja na Vruji: 'Javnost će biti obaviještena o rezultatima'

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Jednostavnije rečeno, Državno odvjetništvo istražuje postupanja na Vruji

8.7.2021.
13:04
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Usred biokovskog krša nalazi se skrivena uvala Vruja koja bi mogla biti svojevrsna definicija pojma prirodne ljepote. S druge strane, postala je i simbolom devastacije prirode, no kao je priča točno započela?

Do prekretnice je došlo 2002. godine jer su uvalu Vruje do tada koristili svi koji su znali za nju. Zanimljivo je kako je zemljište, od kojeg je 12 hektara još uvijek upisano kao državna negrađevna imovina, kupio poduzetnik Stipe Latković. Kada je to učinio njegov prvi korak je bio sprječavanje daljnjeg dolaska građana na spomenutu plažu, nakon čega se bacio u nelegalnu gradnju na pomorskom dobru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije još 20 godina poduzetnik iz Žeževice doveo je prvi bager s kojim je započeo rad u privatnom interesu na društvenoj zemlju. Riječ je o hotelskom kompleksu koji se gradi u do tada, netaknutoj prirodi. Mještani se od tada, a odnedavno i većina Hrvata pitaju: Tko je omogućio Stipi Latkoviću da bespravno izgradi resort na Vruji? Tko je taj resort legalizirao i temeljem kojih dokumenata? Na kome je suodgovornost za devastaciju prirode?

U rujnu 2018. godine obratio mu se i arhitekst Dinko Kovačić koji mu je rekao: "Pa kroz ovakvu ljepotu krv će vam počet izlazit ako bagerima nastupite". Latković mu je, kako Kovačić kaže, rekao: "Pustite vi to meni, ja sam prijatelj od Mesića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Slobodne Dalmacije su odgovore potražili u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i kod Županije splitsko-dalmatinske, a čak su razgovarali i s gospođom koja je potpisala legalizaciju bespravno izgrađenih objekata na Vruji, piše Slobodna Dalmacija

Image
RTL Danas /

Milanović još o Latkovićevoj građevini u Vruji: 'To je bilo stovarište narkomana prije nego što je on to kupio'

Image
RTL Danas /

Milanović još o Latkovićevoj građevini u Vruji: 'To je bilo stovarište narkomana prije nego što je on to kupio'

Predsjednik Republike ponosan na Latkovića

Na Latkovića ne da predsjednik Zoran Milanović, no mnogi se pitaju zašto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovi zavidni koji ga gledaju sa balature i mrze ga u stvari što nešto ima, to rade prvenstveno zato. On ako je kriv će odgovarat. Ponosan sam na čovjeka koji nikad nije bio priveden, nikad nije zakonski odgovarao", poručio je prije nekoliko dana predsjednik Zoran Milanović. 

Uz spomenute predsjednike kroz hotel su prošli i Jadranka Kosor te Ivić Pašalić i tko zna koji drugi političari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine tvrde, za sve je odgovorna Županija splitsko-dalmatinska. Novinar Slobodne Dalmacije bio je i u Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje koji vodi pročelnik Marijo Radevenjić od kojeg je dobio odgovor: 

"Zbog sumnje u zakonitost izdanih akata svi predmeti su izuzeti od strane građevinske inspekcije odnosno DORH-a, a nakon završenih izvida tih državnih tijela javnost će biti obaviještena o rezultatima i daljem postupanju, te možebitnim sankcijama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednostavnije rečeno, Državno odvjetništvo istražuje postupanja na Vruji. 

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo