Škola u Donjem Miholjcu iz 1930. /

Državnim prvacima - učenicima srednje škole u Donjem Miholjcu žohari prave društvo dok žbuka otpada sa zidova

'Žohari su posvuda, vlaga se osjeti. Kada pada kiša zna prokišnjavati, pa voda curi po zidovima. Dosta loše uglavnom', priča nam učenica Gracija

21.3.2017.
18:47
VOYO logo

Uče među žoharima, miševima i pljesnivim zidovima, a ipak srednjoškolci iz Donjeg Miholjca osvajaju državna natjecanja. Njihova gotovo sto godina stara škola, predviđena je za rušenje. Žbuka otpada, nemaju kantinu ni sportsku dvoranu.

Opustili bi se na satu Glazbenog i uživali u lijepom, ali kako kad im se škola doslovce ruši nad glavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žohari su posvuda, vlaga se osjeti. Kada pada kiša zna prokišnjavati, pa voda curi po zidovima. Dosta loše uglavnom", kaže nam Gracija Kopić, srednjoškolka iz Donjeg Miholjca.

Učenici Srednje škole Donji Miholjac osvajaju državne nagrade, a u 21. stoljeću uče u nehumanim uvjetima. Na sat tjelesnog odgoja pješače dva kilometra do dvorane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fali nam dvorana da imamo bar školsku kantinu ili tako nešto, a ne u ovakvom stanju da moramo polaziti školu", priča nam učenik Slaven Mihaljević.

Nova znanja stječu između pljesnivih zidova koje skrivaju stiroporom i crtežima. Ljeti bojaju i zrače učionice. Generacijama njihovih prethodnika obećavala se nova škola. I jedan od profesora još se kao učenik naslušao obećanja.

"Sad već 18 godina radim tu u školi da se nije puno toga promijenilo značajnije. Ravnatelji su se trudili da ulože nešto u opremu, što se toga tiče informatička oprema i slično. Međutim, ostali uvjeti materijalni ostali su isti. Dapače još su se i pogoršali", otkriva nam Antonio Čmelakanak, nastavnik Srednje škole Donji Miholjac.

U lošem su stanju i instalacije. Školska je zgrada iz 1930. godine. Praktikumi su smješteni u nekadašnje štale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je skučeno, sve je na nekoj hrpi, sve je neuredno. Druga stvar je što su svi strojevi stari i uvjeti su na samoj granici za rad. Krov nam prokišnjava isto se ne može ulagati sve krpamo", kazuje nam Ivan Kiš, nastavnik Škole.

Stručnjaci su prije nekoliko godina ocijenili da školu treba srušiti. Napravljen je projekt za novu koja je bila na listi Ministarstva obrazovanja za financiranje. Iskopani su i temelji, a onda je sve stalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama nije jasno zašto smo maknuti sa te indikativne liste, ni koje je trenutačno ministarstvo nadležno za nas, je li to Ministarstvo obrazovanja ili Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije jer smo u jednom periodu bili prebacivani iz jednog u drugo ministarstvo. Tako da mi sad stvarno ne znamo što je problem", izjavljuje Nenad Perić, ravnatelj Srednje škole Donji Miholjac.

A problem je sve veći jer je ovakva škola opasna po zdravlje, ali i život učenika.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo