o novitetima / Državni tajnik za demografiju Marin Strmota objašnjava: 'Neće se ukidati porezne olakšice za djecu'

'Cijeli dan od svega što sam rekao i što smo imali na konferenciji izašlo je da ćemo mijenjati porezne olakšice. To nije točno'

13.11.2017.
19:06
VOYO logo

Brojke zabrinjavajuće, je li vladina politika dostatna? Detalje u studiju ima Marin Strmota, državni tajnik za demografiju. 

Većina mladih obitelji ima stambene kredite - no u vašoj politici dječjeg doplatka to im nije olakotna okolnost. Zašto? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je sad neka druga priča. Ono što se izmjenom Zakona o doplatku za djecu pokušava pomoći svim obiteljima i onima koje nemaju kredite. Kad gledamo generalno cenzus po postojećem zakonu jasno je propisan.

Ipak ovo su mlade obitelji, a znamo da oni moraju imati neke kvadrata u koje bi smjestili tu mladu obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korak po korak.

Jesu li ovo socijalne ili demografske mjere? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne. Ovo o čemu se priča je namjera izmjene karaktera same te mjere da predstavlja i zaštitu siromaštva djece, ali da predstavlja i jedan pronatalitetni moment jer to je intencija cenzusa povećanog obuhvata obitelji.

Mislite li da bi se ovom promjenom dječjeg doplatka uistinu neka majka odlučila imati još jedno dijete?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je cijelo vrijeme pitanje hoće li neka financijska pomoć. Da date dvije, tri ili pet tisuća kuna sigurno nitko nema djecu zato što mu država daje novac.

Ako bi bila puna plaća devet ili dvanaest mjeseci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je ono što se radi. Ministarstvo i je prvi put sada nakon deset godina mjenjalo rodiljne. U ovom smjeru nakon 15 godina ide mjenjan karakter iz financijskih sredstava i zakonom doplatkom na djecu.

Ono što želim pitati, ne bi li trebali biti malo brži obzirom da su podaci zabrinjavajući. U 8 mjeseci ove godine rođeno je 900 beba manje nego lani , a kao nešto se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ste trebali pitati sve vlade u zadnjih 20-30 godina jesu li trebali biti brži. tek je godina dana mandata ove Vlade i mislim da se radi punom parom što se tiče ministarstva za demografiju. Predlažu se mjere koje nisu dirane 15-20 godina.

Koliko je blizu ukidanje poreznih olakšica za djecu, čega se boje majke iz priloga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nije točno i drago mi je da ste mi postavili to pitanje. Cijeli dan od svega što sam rekao i što smo imali na presici izašlo je da ćemo mjenjati porezne olakšice. To nije točno. 

Dakle nikad nećete ukidati porezne olakšice one će ostati ovakve kakve jesu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neće se ukidati porezne olakšice. Pričalo se o mjeri doplatka, koje neke zemlje imaju, u mogućem redefiniranju da li bi se tražio model jednog konkretnog dodatka kojeg bi imali za svako djete. Što je sada problem? Vi imate implicitne skrivene mjere pomoći. Da vas pitam ili bilo koga koliko znate o povećanju plaće kroz osobni dobitak nitko nije baš sa sigurnošću rekao. Ovaj način je bio transparentniji, sigurno bi se išlo u smjeru da se dobije više a ne manje pogotovo s pronatalitetnim kriterijima. Još jednom, nećemo dirati porezne olakšice i neće nikome biti samnjena naknada.

Veći broj vrtića to ste isto najavili. To više nego o državi, ovisi o lokalnoj samoupravi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas smo na vijeću imali upravo predstavnike jedinica lokalne smaouprave jer su nam oni partneri u cijeloj toj priči. Oni su osnivači vrtića i s njima cijelo vrijeme pričamo. Idemo s većim brojem vrtića direkt iz proračuna, a drugi dio priče je pokušaj uređivanja posljepodnevnih programa, ono što muči veći broj roditelja također već cijeli broj godina jer to isto nije rješavano, kako bi mogli omogućiti da vrtići sudjeluju u tim programima i to bi bilo za dobrobit djece.

Koliko govorimo o stvarnim situacijama koje će se dogoditi ili samo pričamo? Vijeće je predložilo da nedjelja bude neradna - fleksiblnije radno vrijeme - kada ćemo to uistinu provoditi u Republici Hrvatskoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su mjere na stolu. Vijeće raspravlja. Vidite da smo krenuli s nekim mjerama i nastavljamo. Radi se intenzivno i kontinuirano. Vijeće je bilo sazvano prije mjesec dana i to je sve na stolu. Idemo korak po korak koliko god je brzo moguće. 

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo