DRŽAVNA REVIZIJA ZAVIRILA U HRVATSKU VATROGASNU ZAJEDNICU: / Vatrogasci nemaju čime gasiti požare, a pogledajte samo na što oni troše novac

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Državna revizija koja je provedena u prvoj polovici ove godine u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici otkrila je kako je HVZ gotovo 300.

24.7.2017.
16:27
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Na intelektualne usluge u HVZ-u su potrošili 289.000 kuna, a ugovori o autorskom djelu zaključivani su najvećim dijelom za objavljivanje tekstova i drugih materijala u spomenutom časopisu, za koji je pisalo čak 55 autora.

Revizijom su utvrđene i nepravilnosti i propusti koji se odnose na službena putovanja i intelektualne usluge, piše Novi list, dodajući kako je ukupni prihod HVZ-a, najvećim dijelom iz proračuna, za 2015. bio 10,3 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravilnosti u radu

"Vatrogasni vjesnik" ostvario je prihod od oko 26 tisuća kuna jer se u najvećoj mjeri besplatno dijeli vatrogascima, na čiju je zaštitnu opremu za gašenje požara (odijela, čizme, rukavice i kacige) HVZ u 2015. godini potrošio 670 tisuća kuna.

Problematično je i to što ugovori o autorskom djelu ne sadrže naziv autorskog djela, način iskorištavanja, način plaćanja i rokove plaćanja naknade, što nije u skladu sa Zakonom o autorskim i drugim srodnim pravima. Rashodi za službena putovanja su, nadalje, iznosili više od 263 tisuće kuna, pri čemu su podaci u poslovnim knjigama o troškovima tih putovanja istovjetni s podacima iz putnih naloga, ali ne i podacima iz knjige putnih naloga, navodi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revizijom je utvrđeno i to da u pojedinim slučajevima putni radni listovi ne sadrže vrijeme polaska i odlaska, prijeđene kilometre po relaciji, a stanje kilometara na početku mjeseca nije istovjetno završnom stanju kilometara na kraju prethodnog mjeseca.

U 2015. godini HVZ je ostvario manjak prihoda od više od 838 tisuća kuna u odnosu na rashode. Prema nalazu revizije, na 19 zaposlenih, čija je neto plaća iznosila oko 5,7 tisuća kuna, HVZ je 2015. godine potrošio nešto više od dva milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vatrogasnu opremu utrošeno 670 tisuća kuna

Nalaz državne revizije je pokazao i kako su rashodi za naknade troškova osobama izvan radnog odnosa ostvareni u iznosu od više od 248 tisuća kuna, a odnose se na troškove službenog puta osobama izvan radnog odnosa poput sjednica skupština, odbora, koordinacije, obljetnica, olimpijade, stručnih skupova i slično.

Spomenuti list napominje kako vatrogasnu djelatnost u Hrvatskoj obavljaju vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva i vatrogasne zajednice te da su gotovo 95 posto vatrogasaca u Hrvatskoj dobrovoljci, a ostali pak profesionalni vatrogasci, pri čemu je, zajedno, broj operativnih vatrogasaca oko 60 tisuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska vatrogasna zajednica je udruženje 20 vatrogasnih zajednica županija i Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, odnosno 245 vatrogasnih zajednica općina, gradova i područja. Financira se proračunskim sredstvima, prihodima od pristojbi i naknada te prihodima od prodaje usluga i roba na tržištu i ostalih prihoda.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo