Državna matura može se izbjeći uz ispričnicu!

Ne budu li željeli polagati državnu maturu, učenici će se moći opravdati liječničkom ispričnicom. U tom slučaju će im se računati prosječna ocjena iz 3. i 4. razreda.

9.12.2009.
8:39
VOYO logo

Ne morate se brinuti, ako vam dijete bude bolesno na dan polaganja ispita državne mature, ne mora ići na drugi ispitni rok. Mnogima puno prihvatljivije rješenje prosječna je ocjena iz tog predmeta izračunana na temelju ocjena iz trećeg i četvrtog razreda.

Opcija prosječne ocjene posebno će biti atraktivna odlikašima, koji zbog takve mogućnosti izračunavanja jednostavno mogu otići "na bolovanje" ako im se ne polaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učenik koji ne pristupi ispitu, ili njegov test bude izgubljen ili uništen, ili se u školi nešto neplanirano dogodi, imat će mogućnost polagati ispit u drugom ispitnom roku, ili ako im više odgovara, uzeti ocjenu koja je prosjek ocjena za taj predmet u trećem i četvrtom razredu srednje škole. Ako je prosjek između dvije ocjene, učeniku se uvijek upisuje ona viša", pojasnio je za Večernji listGoran Sirovatka, ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Dodaje kako ta i neka druga pitanja regulira pravilnik o polaganju državne mature.

No, pravilnik nema odgovore na pitanje što ako se mogućnosti zlorabe. Stoga i neki učenici i roditelji kalkuliraju kako se ne bi trebao polagati predmet iz kojeg dijete ima odličnu ocjenu. A izostanak mogu opravdati liječničkom ispričnicom. Po nekima, broj onih koji će pokušati zlorabiti "bolest" bit će velik, a sukladno tome dogodit će se i inflacija ispričnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da masovnih upotreba ispričnica ipak neće biti vjeruje ravnatelj Druge gimnazije Drago Bagić, a s njim se slaže i odlikašica Mateja.

"Nadam se da neću biti bolesna jer želim izići na državnu maturu. Ako imam odlične ocjene, ne znam zašto i ispite na državnoj maturi ne bih položila s odličnim. Želim postići što bolji rezultat i upisati se na studij koji želim. Kad bih stvarno bila bolesna i morala birati između prosječne ocjene i drugog ispitnog roka, ne znam što bih. Morala bih se dobro raspitati što mi znači i jedna i druga solucija. A odluka bi, jasno, ovisila i o prosječnoj ocjeni koju bih imala. Ako bi bila petica, koja mi jamči izbor i upis na fakultet u prvom roku, jasno da se ne bih puno premišljala", kaže Mateja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo