DRŽAVNA MATURA MOGLA BI SE ODRŽATI U LIPNJU: /

Evo kako bi to trebalo izgledati - spominju se sportske dvorane

Image
Foto: Pixsell

Nakon što je obznanjeno da će se državna matura pisati pod strogim epidemiološkim mjerama i ako situacija s pandemijom to dopusti,

16.4.2020.
11:32
Pixsell
VOYO logo

Nakon što je ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak najavila kako je moguće državnu maturu provesti u lipnju ako to odobre Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi te nakon što je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio da je maturu moguće provesti uz provođenje epidemioloških mjera i socijalne distance, ravnatelji pojedinih srednjih škola predlažu da se matura održava - u sportskim i sajamskim dvoranama.

Naravno, nemoguće je prognozirati kada će epidemiološka situacija biti dovoljno dobra da se matura održi. Neizvjesno je i hoće li zbog pandemije školske klupe ostati prazne do kraja školske godine, čiji je završetak predviđen najkasnije do 29. svibnja za maturante i najkasnije 26. lipnja za ostale učenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Divjak tvrdi da polovica europskih zemalja razmišlja o otvaranju škola i fakulteta već potkraj svibnja, a sukladno preporukama svojih epidemiologa. Ako tako bude i u Hrvatskoj, matura će se provesti u regularnim uvjetima. Ako škole do lipnja ostanu zatvorene, maturantima će na raspolaganju biti veći broj učionica u kojima će ih se prilikom pisanja mature moći razmjestiti na udaljenost od dva metra, piše Jutarnji.

Image
MINISTRICA DIVJAK OTKRILA: /

'Ako koronavirus dopusti, ciljamo maturu za lipanj ili srpanj'

Image
MINISTRICA DIVJAK OTKRILA: /

'Ako koronavirus dopusti, ciljamo maturu za lipanj ili srpanj'

Problemi s obveznim predmetima

Sadašnja pravila o provođenju državne mature propisuju međusobnu udaljenost između učenika od jednog metra. No, ako se ona poveća u učionicama neće moći biti puno učenika, a uz to bi učenici i nastavnici trebali nositi zaštitnu opremu te dezinficijense. Zbog toga su se ravnatelji brojnih škola već počeli pripremati za maturu, iako njeno održavanje još nije sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je pod tim uvjetima provesti maturu u lipnju, iako, što se tiče prostora, to ovisi od škole do škole. U prostorijama će morati biti znatno manji broj učenika, što bi mogao biti problem kada se budu pisali obvezni predmeti poput hrvatskog i engleskog jezika te matematike, koje pišu svi pristupnici. Ako ne budemo imali dovoljno prostora da ispoštujemo pravila, morat ćemo se obratiti susjednoj osnovnoj školi za dodatni prostor, naravno ako tamo ne bude nastave", rekla je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole, koja broji 110 maturanata.

Matura na Velesajmu

Ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog, čija je zgrada teško stradala u potresu 22. ožujka, provest će maturu u lipnju ako dotad završe radovi na zgradi.

"U suprotnom, pronaći ćemo drugi prostor. U roku od pet dana možemo organizirati maturu u zamjenskom prostoru. Moguće je da ona bude u lipnju, ali pridržavanje sigurnosnih mjera zahtijeva i drukčiju organizaciju, na primjer, sigurno će nam trebati trostruko više dežurstava nastavnika nego inače", rekao je Damir Jelenski i dodao da se u Zagrebu za potrebe mature mogu iskoristiti i prostori Velesajma. Drugi pak planiraju svoje učenike "prije vremena poslati na fakultet".

"Upravo smo održali online razredno vijeće i razgovarali, među ostalim, i o provedbi mature u lipnju. Kako dijelimo zgradu s Kineziološkim fakultetom, razmišljali smo da, osim naših učionica, i ondje razmjestimo dio maturanata koji budu pisali ispite, naravno ako nam fakultet dopusti", poručila je ravnateljica splitske Prve gimnazije, Dobrila Gotovac Stipaničev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo