DRŽAVA POMAŽE: / Dodijeljene nove potpore za ulaganje u imovinu i zapošljavanje

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Novim projektima planira se otvoriti novih 327 radnih mjesta

29.5.2019.
14:30
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta jučer je dodijelilo nove potvrde o statusu korisnika potpora za ulaganje temeljem Zakona o poticanju ulaganja. Ministar Darko Horvat poduzetnicima je uručio odluke, a riječ je o projektima koji se realiziraju u trogodišnjem razdoblju u okviru kojeg se priznaju troškovi ulaganja u dugotrajnu imovinu i troškovi otvaranja novih radnih mjesta, piše Večernji list.

"Želja nam je javnosti predstaviti primjere dobre prakse kako bismo bili poticaj ostalim poduzetnicima za njihove projektne ideje i poduzetničke pothvate s ciljem da i oni koriste potpore koje su im na raspolaganju u okviru provedbe zakonodavnog okvira", kažu iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvođenje novih tehnologija

Ukupna je vrijednost projekata, koji će biti provedeni u trogodišnjem razdoblju, 901,8 milijuna kuna, a njima je planirano otvaranje 327 novih radnih mjesta. Ministar je istaknuo kako u projektima dominiraju ulaganja u metaloprerađivačkoj industriji s uvođenjem novih tehnologija, proizvodnih procesa i povećanjem kvalitete proizvoda.

"To je put kojim moramo nastaviti dalje kako bismo dodatno potaknuli i povećali industrijsku proizvodnju u Hrvatskoj, a time utjecali i na porast investicija, inovacija te posljedično izvoza“, zaključio je Horvat i dodao: "Podaci o provedbi zakonodavnog okvira za poticanje ulaganja pokazuju nam dobre rezultate u području aktivnosti usluga visoke dodane vrijednosti. Imamo značajan broj prijavljenih investicija u turizmu te u području razvoja i primjene novih softverskih rješenja, no ono što mene kao ministra gospodarstva posebno veseli jest porast investicija u proizvodno-prerađivačkim aktivnostima“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogodnosti za poduzetnike

Zakon o poticanju ulaganja omogućuje postojećim i novoosnovanim trgovačkim društvima korištenje potpora za ulaganje. Minimalna visina ulaganja za koju se odobravaju poticajne mjere jest 150.000 eura, a jedan od uvjeta dobivanja potpore je otvaranje barem pet novih radnih mjesta u razdoblju od tri godine nakon početka ulaganja. U okviru sustava poticajnih mjera, najizdašnija i najprivlačnija mjera je umanjenje stope poreza na dobit za 50 do 100 posto u razdoblju od najviše 10 godina.

Potvrdu o statusu korisnika potpore za ulaganje do sada je dobio 451 poduzetnik, a ukupna planirana vrijednost 438 odobrenih projekata iznosi oko 20,2 milijardi kuna, a ovime se planira otvoriti 13.956 novih radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo