POTVRDILA POREZNA UPRAVA / Država je izgubila još 154 milijuna kuna u Agrokoru; Fabris Peruško gostova na RTL-u, evo što je rekao

Država je izgubila još 154 milijuna kuna u Agrokoru

13.10.2022.
20:08
VOYO logo

Država je u aferi Agrokor izgubila još 154 milijuna kuna, doznaje N1 od Porezne uprave. Riječ je o poreznom dugu koji je nastao u tzv. neodrživim poduzećima sustava Agrokor nakon uspostave Izvanredne uprave, što znači u vrijeme Ante Ramljaka i Fabrisa Peruška. Oni nisu osigurali da poduzeća kojima su upravljali podmire obaveze prema državi koja ih je postavila na te funkcije. 

Kako se proces Izvanredne uprave približavao kraju nakon formiranja Fortenova grupe, Porezna uprava usprotivila se pripajanju tih poduzeća Agrokoru dok se dug od 154.544.087,31 kn ne podmiri. Međutim, sutkinja Visokog trgovačkog suda Nevenka Marković odbila je 14. rujna ove godine zahtjev Ministarstva financija, uz konstataciju da će se država naplatiti od Agorokora dd, kojem se dužnici pripajaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon skoro mjesec dana, 12. listopada, sudski registar RH objavio je likvidaciju i brisanje tvrtke Agrokor dd. Iz Fortenova grupe su za N1 rekli: "Ne postoji rješenje VTS-a kakvo navodite u svom upitu. Nadležni sud je poništio rješenje o poreznom dugu, nakon čega je Trgovački sud završio postupak izvanredne uprave."

Porezna Uprava danas je navečer poslala odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obzirom da je Visoki trgovački sud Republike Hrvatske odbio kao neosnovanu žalbu Ministarstva financija Porezne uprave te da je nadležni registarski sud donio rješenje o brisanju društva iz sudskog registra potraživanje Ministarstva financija Porezne uprave, unatoč poduzetim ovršnim radnjama usmjerenim ka naplati potraživanja, do brisanja navedenog društva iz sudskog registra, nije podmireno. Temeljem svega naprijed navedenog, Ministarstvo financija, Porezna uprava postupa sukladno pravomoćnim rješenjima i pravnim posljedicama pravomoćnih rješenja vezanih uz potraživanja nastalih nakon otvaranja postupka izvanredne uprave nad gore navedenim društvom, a koja su posljedica provedbe nagodbe."

Dva velika izazova

O konačnoj transformaciji Agrokora Fabris Peruško govorio je za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U onom prvom dijelu oko donošenja same nagodbe trajao je samo četiri mjeseca. Sigurno bismo mogli tu pronaći jako puno teških trenutaka, u kojima smo mi hodali na rubu."

Koji mu je bio najteži trenutak, osobno? "Onih prvih par dana, da li se prihvatiti posla ili ne", kazao je, "Bila je velika dvojba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebalo je prvo pridobiti Sberbanku da se vrati nazad, naći model kako će dobavljači sudjelovati u svemu. Na kraju, kad je došao taj 4.7.2018. godine, kad je bilo glasanje o nagodbi, iako smo tjednima prije htjeli osigurati da svi kreditori dođu na ročište, zvali smo svakoga, provjeravali da li će doći, provjeravali kalkulacije koliko glasova imamo, dok se svi stvarno ne pojave u Ciboni, ne možeš biti sasvim siguran", opisao je.

Izdvojio je izazove koje vidi da predstoje: "U prvom redu dva velika. Cijene energenata, prije svega električne energije i inflacija za koju se nadam da ćemo je moći obuzdati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo