DRŽAVA FINANCIRA ONE KOJI NEGIRAJU GENOCID: / Ministarstvo branitelja dodijelilo 50.000 kuna proustaškom društvu

Image
Foto: Jurica Galoić / PIXSELL

Ministarstvo branitelja na natječaju je dodijelilo novac mahom udrugama koje se bave rehabilitacijom ustaštva i provođenjem "politike pomirbe".

1.1.2018.
14:57
Jurica Galoić / PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo branitelja dodijelilo je 50.000 kuna Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Riječ je o udruzi čiji članovi otvoreno negiraju holokaust i ustaški genocid nad Srbima, piše Antifašistički dnevnik ističući kako dodjela sredstava dijelu udruga ukazuje na zastrašujuće posljedice legalizacije i normalizacije pro-ustaških, revizionističkih i negacionističkih grupacija u Hrvatskoj.

Natječajem je inače najviše profitirala "Udruga za njegovanje uspomene na žrtve Macelja 1945.", čiji se članovi bave istraživanjem partizanskih zločina nakon rata, identifikacijom žrtava i organizacijom svečanih komemoracija, otvaranjem spomen-sobe za žrtve, radovima na istraživanju jama u Maceljskoj šumi i organizacijom hodočašća pod nazivom “Križni put – stopama pobijenih”. Udruga je natječajem dobila petinu ukupnog fonda, odnosno 100 tisuća kuna. Na čelu udruge je bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je, prema pisanju Antifašističkog vjesnika, većina sredstava predviđenih ovim natječajem dodjeljena udrugama koje se bave rehabilitacijom ustaštva i provođenjem "politike pomirbe", Ministarstvo je udruzi "Društvo za istraživanje trostukog logora Jasenovac" dodijelilo čak 50.000 kn za projekt pod nazivom "Otkrivanje istine o logoru u Jasenovcu kao podrška sudionicima i stradalnicima 2. svjetskog rata". Iz objave rezultata natječaja nije jasno kojim se točno aktivnostima društvo namjerava baviti i na koji način opravdati dobiveni novac.

Rehabilitacija Hitlera i negiranje plinskih komora u Auschwitzu

Novosti pišu da je na čelu Društva Stjepan Razum, katolički svećenik zaposlen u Hrvatskom državnom arhivu. Razum je na svom Facebook-profilu tijekom 2017. godine u nekoliko navrta objavio video-uratke u kojima se rehabilitira politika Adolfa Hitlera i negira postojanje plinskih komora u Auschwitzu. Jedan od njih upotpunio je i statusom: ‘Ne radi se o podmetanju samo Hrvatima u Jasenovcu, već se to isto radi i Niemcima s Auschwitzom’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan za komentar o tim postupcima, Razum je tada odgovorio: ‘Bogu sam zahvalan što živim u Republici Hrvatskoj, koja je slobodna i demokratska država, a blagodati toga su, da slobodno mislimo, slobodno govorimo, slobodno se koristimo Facebookom, slobodno komentiramo, slobodno iztražujemo, slobodno se bavimo znanstvenim radom, slobodno propitujemo, slobodno se čudimo, slobodno čestitamo … Nadam se da nisam neko vrijeme ‘prospavao’, u kojem bi neka od ovih sloboda bila ukinuta. Ako bi to bilo točno, molim Vas, upozorite me na to, kako bih se mogao prilagoditi novim zakonskim okolnostima.’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo