Potpisan ugovor / Država crkvi darovala zemljište vrijedno 6,5 milijuna kuna, Marić: 'Ispravlja se nepravda'

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Damir Spehar/PIXSELL

Ministar Marić kazao je kako ga posebno veseli što je ovim današnjim činom stvorena pretpostavka za izgradnju svetišta

26.4.2019.
14:58
Dusko Marusic/PIXSELL/Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Ministar državne imovine Goran Marić i biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak potpisali su u četvrtak u Križevcima Ugovor o darivanju zemljišta na prostoru bivše vojarne, na kojem se planira graditi svetište svetog Marka Križevčanina, nebeskog zaštitnika grada Križevaca i Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Radi se o zemljištu površine 27 tisuća metara četvornih, vrijednog oko 6,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati imaju tri sveca, a nemaju svetište

Biskup Huzjak tom je prigodom napomenuo kako Hrvati imaju tri sveca, ali nijedan u Hrvatskoj nema svoje svetište. "Veselim se što se to događa ovdje. To je, možda, mali događaj, potpis jednog ugovora, ali sve velike stvari u povijesti Crkve i u povijesti naroda, osobito u vjerničkoj i kulturnoj povijesti, događale su se od malih stvari, pa je sve došlo do velikih stvari", rekao je.

Dodao je kako je danas otvorena mogućnost za realizaciju plana o gradnji svetišta svetog Marka Križevčanina što on, naglasio je, kao svetac te Crkva u hrvatskom narodu i zaslužuje da bi se mogli razvijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne samo u vjerničkom smislu, jer svetište nije samo mjesto gdje ljudi hodočaste, nego i magnet koji privlači puno toga oko sebe i omogućuje da se i druge stvari razvijaju. Ovo danas je početak jedne lijepe priče koja ima i crkveno i nacionalno značenje", istaknuo je Huzjak.

"Ispravlja se neprevda prema Katoličkoj crkvi"

Ministar Marić kazao je kako ga posebno veseli što je ovim današnjim činom stvorena pretpostavka za izgradnju svetišta čovjeku posebne nadarenosti za opće i zajedničke vrijednosti kršćanske vjere i kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovime se ispravlja, jednim dijelom, nepravda prema Katoličkoj crkvi koju je učinio komunistički režim, a nas povijest obvezuje i više od ugovora. Ovo smatram iskorakom da se za ovu vrijednost umanji obveza RH prema Biskupiji za oduzetu imovinu u vrijeme komunističkog režima, ali i za izgradnju svetišta koje će, nadam se, biti mjesto susreta bliskih ljudi. Sretan sam što će moj ministarski mandat trajati i upotpuniti ovakvi ugovori i ovakva rješenja", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike