Droga, alkohol i krađe među kadetima HV-a!

1.8.2011.
14:42
VOYO logo

Pripadnici Kadetske bojne Oružanih snaga se u sklopu civilno-vojnog školovanja u programu školuju kako bi jednog dana postali časnici Oružanih snaga. Program 'Kadet' provodi se već osmu godinu i u javnosti se svih ovih godina stvarala slika o mladim polaznicima koji naporno uče i bespogovorno obavljaju vojničke zadatke kako bi nakon završenog školovanja postali kvalitetni časnici za kojima vape Oružane snage.

Naravno, ima i puno takvih, no slika ni u najmanju ruku nije idilična. To priznaju i u Ministarstvu obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tijekom 2010. i 2011. godine pripadnicima Kadetske bojne izrečeno je ukupno 77 stegovnih mjera'', stoji u u službenom odgovoru kojeg je Jutarnji list dobio od MORH-a.

Mjere su u glavnom izrečene zbog konzumacije lakih droga, alkohola i loših ocjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najteže dokazano kršenje vojne stege do sada je bilo počinjenje kaznenog djela krađe, za što je kadet isključen iz programa'', tvrde u MORH-u. S obzirom na broj polaznika, ispada da je svaki treći kadet tijekom ove školske godine dobio stegovnu opomenu.

Katastrofalni rezultati i na motoričkim vježbama

Među kadetima se i danas prepričava pljačkanje vikendice u okolici Zagreba u kojoj su sudjelovali kadeti te preprodaja marihuane u prostorijama vojarne na zagrebačkom Črnomercu. Da su kadeti bili 'zapušteni', govori i podatak da je prošle godine prolaznost kadeta na motoričkim vježbama bila oko 40 posto, što je katastrofalan rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno svjesni problema, prošle godine nadležni u MORH-u i Oružanim snagama odlučili su uvesti više reda, te je za zapovjednicu Kadetske bojne imenovana bojnica Vlasta Zekulić. U MORH-u tvrde kako je od njenog postavljenja disciplina unutar bojne podignuta na znatno višu razinu.

Vezani članak:

arti-201105060144006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo