Drobnjak beži od odgovornosti

Putari pritiskaju pravosuđe da Drobnjaku oprosti krivicu

2.3.2013.
10:38
VOYO logo

Najistaknutiji članovi rukovodstva „Puteva Srbije“ zvali su telefonom i pokušali pritiscima da utiču na Zorana Jakovljevića, osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu, da ne pokrene istragu kojom bi sud ispitao odgovornost putara zbog dve nesreće koje su se dogodile na autoputu kod Novog Sada, saznaje „Blic“.

U subotu uveče oko 21 sat, Bojana Mušikić (30) iz Vrbasa poginula je kada je automobilom „seat ibica“ udarila u neobeleženi betonski stub buduće naplatne rampe na autoputu Novi Sad - Beograd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istom mestu, u skoro identičnoj nesreći samo dan ranije povređeni su pevači „Zvezda Granda“ Stefan Petrušić, Ana Sević i Vanja Mijatović. „Putevi Srbije“ su obilaznicu oko Novog Sada otvorili 21. novembra 2011, ali su upozorenja i signalizaciju postavili tek dva dana nakon tih nesreća. Kako saznaje „Blic“, od kada su se ove dve nesreće dogodile, najistaknutiji rukovodioci „Puteva Srbije“ pokušavaju da utiču na tužioca Jakovljevića da ne podnese zahtev za sprovođenje istrage protiv odgovornih u tom javnom preduzeću.

Prema Krivičnom zakoniku, Zoran Drobnjak, kao odgovorni za nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova koji su izazvali opasnost po život ljudi, može biti kažnjen zatvorskom kaznom od tri meseca do pet godina. Ukoliko se utvrdi da je delo učinjeno iz nehata, odgovorna osoba može biti kažnjena novčano i do tri godine zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Tužilac je poslao zahtev policiji i od njih čeka uviđajnu dokumentaciju i ostala obaveštenja neophodna za zahtev za sprovođenje istrage. Međutim, protekla dva dana očigledno je podvrgnut brojnim pritiscima iz „Puteva Srbije“, koji insistiraju na tome da odustane od ispitivanja krivične odgovornosti putara - kaže izvor „Blica".

Javni tužilac jedini može, osim policije, da podnese zahtev istražnom sudiji Osnovnog suda u Novom Sadu zbog krivičnog dela iz člana 281 i 295 Krivičnog zakonika Srbije. Javni tužilac rok za podnošenje zahteva za istragu ima do 10. marta. Novosadska policija još nije podnela krivičnu prijavu protiv vozača Stefana Petrušića zbog ugrožavanja javnog saobraćaja kada je na autoputu kod Novog Sada kolima udario u neosvetljeni stub. Kako kažu u policiji, još čekaju rezultate veštačenja, ali i dodaju da će, ako bude pisane krivične prijave, ona biti samo protiv Petrušića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo