upitna saborska većina? / Pupovac i manjinci ne popuštaju, Plenković oštar: 'Ponavljam svima koji sanjaju...'

Drama u koaliciji! Manjinci ne popuštaju, Plenković oštar: 'Ponavljam svima koji sanjaju...'

27.2.2020.
16:04
VOYO logo

Nakon što je glasovanje u Saboru odgođeno već dva tjedna za redom, s razlogom se pitamo ima li suglasja u koaliciji i vladajuće većine u Saboru.

Kamen spoticanja prošlog petka bili su amandmani manjinskih zastupnika na Zakon o popisu stanovništva, za što premijer Andrej Plenković poručuje da to nije pitanje koje bi moglo destabilizirati većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za četvrtak je premijer najavio koalicijski sastanak uz poruku da je "stvar gotova i dogovorena". No u upravo suprotno uvjerava partner iz SDSS-a Milorad Pupovac koji kaže da od amandmana koje je Vlada odbila - neće odustati.

Zabrinuti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić čeka petak i treći pokušaj glasanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ćemo do petka ipak naći zajednički jezik oko usvajanja zakona", kaže Bačić, radi se o Zakonu o popisu stanovništva zbog kojeg je prošlog petka glasovanje odgođeno nakon što je Vlada odbila oba amandmana manjinskih zastupnika s kojima čine većinu.

I dok premijer uvjereno tvrdi "imamo većinu, nije to neko pitanje koje bi destabiliziralo većinu", partner iz SDSS-a Milorad Pupovac poručuje: "Nećemo odustati od amadmana, to je sasvim sigurno jer ne tražimo nikakvo čudo, kruha preko pogače".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No iz HDZ-a poručuju da amandman koji bi omogućio da se pod materinji jezik navedu dva jezika nikako nije opcija, no oko drugog, po kojem bi među popisivačima bili i manjinci, HDZ dijelom popušta.

"Amandman koji se odnosi na popisivače uglavnom je prihvaćen, no on se zakonom ne bi rješavao, nego svojevrsnim podzakonskim aktom, kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak ipak u petak?

Pupovac pak poručuje da se "isključiti pripadnike nacionalnih manjina iz mogućnosti da sudjeluju u popisu stanovništva s izrazito starom populacijom čini potpuno nerazborito.”

"Vlada je odbila amandam, još ima prilike da se pokuša postići suglasnost, ako se ne postigne suglasnost, neće biti suglasnosti o tome", rekao je Pupovac pa je većina u Saboru ponovno upitna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mandat će biti odrađen u cijelosti do kraja, kako treba. Ponavljam svima koji sanjaju da je dobro ići na izbore svakih pet minuta, kad se malo nešto zatrese - za Hrvatsku i njeno gospodarstvo, institucije, demokraciju, zapošljavanje, rast plaća u javnom i državnom sektoru, za veće mirovine - potreban je preduvjet političke stabilnosti. Oni koji to ne razumiju su politički nepismeni i neodgovorni", poručio je Plenković.

Ruke partnera iz HNS-a oko Zakona o popisu stanovništva premijer ima, a manjince je i javno pozvao da u četvrtak dođu na koalicijski sastanak no, kako doznajemo, sastanak će se održati tek u petak kada je najavljen i treći pokušaj glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo