DRAMA NA GRANICI: / Izbjeglice pokušale probiti blokadu, sukobile se s policijom i preko polja krenule u Hrvatsku

Image
Foto: N1

Oko 130 migranata provelo je cijelu noć na otvorenom pored ceste, uz granični prijelaz Šid, javlja N1.

14.11.2016.
14:27
N1
VOYO logo

Više od 130 migranata, uglavnom iz Afganistana i Pakistana koji su ilegalnim putem stigli u Srbiju, još je u petak iz Beograda krenulo prema granici s Hrvatskom. Nakon mirnog jutra krenula je prava pobuna, a došlo je i do fizičkog sukoba.

Naguravanje s policijom

Migranti su najprije pokušali probiti metalnu ogradu koju je postavila srpska policija, no u tome nisu uspjeli. Došlo je do naguravanja, nakon čega su, u koloni, krenuli preko njiva u pokušaju da ilegalno prijeđu granicu. U polju ih je dočekala srpska policija te ih zaustavila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Stigli ilegalnim putem

Cijelo jutro na granici se čulo kako uzvikuju: 'Otvorite granice'. Srpska policija pokušala ih je uvjeriti kako ne mogu prijeći granicu s obzirom na to da su u Srbiju stigli ilegalnim putem. Reporter N1 televizije kazao je kako se pretpostavlja da je takvih ilegalnih migranata na ulicama Srbije više od 2000.

'Mi smo izbjeglice. Dolazimo iz Pakistana i Afganistana. Nije službeno, ali rat je i tamo, gledate li vijesti? Zato i bježimo. Protestirali smo pješačenjem, sada ćemo i sjedenjem oko granice', rekao je u nedjelju jedan od migranata, Husein iz Pakistana, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP / ilustracija

Policija je cijelo jutro molila migrante da se vrate, da odu u izbjegličke centre te se registriraju što skupina odbija zbog loših uvjeta u prihvatnim centrima.

Srpski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da se država Srbija prema svim migrantima odnosi na najbolji mogući način, ali da im neće dopustiti blokiranje autoceste ili graničnog prijelaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo im to dopustiti i time naše građane dovesti u situaciju da postanu taoci", rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

Kako javlja N1, migranti se boje registrirati u Srbiji jer, uvjereni su, ako nakon registracije nastave svoj put prema Europi te nešto pođe po zlu, bit će deportirani natrag u Srbiju. Oni to ne žele. Cilj su im Italija i Francuska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne žele odustati

Migranti se žale na hladnoću, ali poručuju da neće odustati od puta prema Hrvatskoj i da neće ići na ilegalne prijelaze. Riječ je o grupi migranata koji su prije mjesec dana prema Europi htjeli preko Mađarske, ali su tada odustali.

'Nema niti jedan razlog zašto bi netko ili nešto prešlo ilegalno u RH. U skladu s tim, želim naglasiti da ćemo zaštititi hrvatsku granicu od ilegalnog prelaska osoba i roba', poručio je jučer ministar Vlaho Orepić novinarima na graničnom prijelazu Tovarnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što će biti s migrantima koji pokušaju prijeći granicu ili koji su došli u Šid, ministar kaže da u Hrvatsku neće ući. "Bit će prihvaćeni u prihvatilište u Šidu, ako ne bit će vraćeni tamo", javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo