Sumnjivi stečajevi /

Doznajemo tko su osumnjičeni u akciji USKOK-a: uhićeni sutkinja Vesna Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkać

Malenica i Hrkać navodno su zlorabili svoje funkcije kako bi pogodovali strankama u mnoštvu stečajnih postupaka koje su vodili

14.11.2017.
21:33
VOYO logo

Ravnateljstvo policije u utorak navečer je potvrdilo uhićenje "dužnosnika Trgovačkog suda", odgovarajući na medijske upite o mogućim privođenjima nakon informacije da je Državno sudbeno vijeće (DSV) zbog korupcije skinulo imunitet sutkinji Trgovačkog suda. Uhićena su još četiri osumnjičenika.

Doznajemo da je riječ o sutkinji Vesni Malenici, koja je navodno s, također osumnjičenim, stečajnim upraviteljom Perom Hrkaćem, zlouptrebljavala položaj i ovlasti u nizu postupaka koje je vodila vezanih uz stečajeve tvrtki. Osumnjičeni su još poduzetnik Milan Lučić, koji trenutno nije u Hrvatskoj, te Miroslav Mitak i Josip Debić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znajući da će se nešto događati, otišao je na put i vjerujem da će se brzo vratiti. Pozvao me da se u njegovoj kući događa pretraga, ja sam dosao u kuću gdje su on i njegova obitelj i u samoj kući nema puno dokumenata zato što je u tu kuću nedavno uselio", kazao nam je MateMatić, odvjetnik Milana Lučića.

Prema pisanju medija Malenica i Hrkać zlorabili su svoje funkcije kako bi pogodovali strankama u stečajnim postupcima. Telegram navodi kako se "ime sutkinje Vesne Malenice već se 15 godina vezuje uz sumnje zbog raznih malverzacija i pogodovanja strankama u procesu te su protiv nje mahom predstavnici dužnika podnosili kaznene prijave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list, pak, piše da se u slučaju spominje i stečaj Glumina banke te da se jedna od inkriminacija odnosi na postupke Milana Lučića koji je preko druge tvrtke navodno došao do vrijedne nekretnine Amfora Marisa iz stečajne mase.

Policija je izvijestila da u suradnji s USKOK-om "provode kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s elementima koruptivnosti".

"U tijeku je provođenje dokaznih radnji i nastavak kriminalističkog istraživanja nad petero osumnjičenih osoba koje su uhićene. Vezano uz upite medija možemo potvrditi da se među uhićenima nalazi i dužnosnik Trgovačkog suda", stoji u policijskom priopćenju.

Pročitajte više:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Velika akcija USKOK-a: uhićena sutkinja Trgovačkog suda - tko je sve upleten u namještanje stečajeva?

>> Slijede uhićenja i pretresi: skinut imunitet trgovačkoj sutkinji koju se sumnjiči za nezakonite ovrhe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik DSV-a Željko Šarić kazao je ranije da o sjednici koja nije bila javna ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za skidanje imuniteta sucima.

Pravnici i odvjetnici s kojima su razgovarali RTL-ovi reporteri nisu iznenađeni ovom akcijom, jer već mjesecima kruži priča o velikim malverzacijama na Trgovačkom sudu, koji odlučuje u višemilijunskim predmetima. Čak neki idu tako daleko da ovaj sud nazivaju "najkorumpiranijim u državi".

O sprezi sudaca trgovačkih sudova i stečajnih upravitelja priča se već godinama, a očito se sada klupko počelo odmotavati. Zakonom iz 2015. trebalo se spriječiti favoriziranje određenih stečajnih upravitelja, što nije provedeno, pa tako i dalje neki stečajni upravitelji imaju nula predmeta, a neki 400.

Iz više izvora neslužbeno se doznaje da je na sjednici udovoljeno zahtjevu USKOK-a za skidanjem imuniteta sutkinji koju se sumnjiči za nezakonitosti u stečajnim postupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo