PROBLEMI ZDRAVSTVENOG SUSTAVA /

'Dosta mi je priče o uštedama i racionalizacijama, jesmo li mi tako kvalitetni kao što pričamo da jesmo?'

Image
Foto: RTL

Ravnatelj Klinike za tumore kazao je kako od sto milijuna kemoterapija koje damo, samo tri posto ide za ljude koji će možda preživjeti tu bolest

24.3.2018.
8:50
RTL
VOYO logo

Godišnji trošak za zdravstvo raste pet do sedam posto, uštede neće riješiti problem, doprinosi su među najvišima u Europi i ne smiju se povećavati, tako da će se morati tražiti alternativni izvori prihoda, ocjena je stanja hrvatskog zdravstva koje se ponovno nada rebalansu državnog proračuna, piše Večernji list.

Rebalans je najavio državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić na okruglom stolu održanom jučer na kongresu zagrebačkog Zdravstvenog veleučilišta. Na kongresu se moglo čuti da s obzirom na malo izdvajanje od 750 eura po stanovniku Hrvati imaju iznimno dostupnom i kvalitetno zdravstvo, s čime se nije složio prof. dr. sc. Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosta mi je priče o uštedama i racionalizacijama, jesmo li mi tako kvalitetni kao što pričamo da jesmo? Mi to pričamo između sebe, mi to ne znamo. Povremeno naleti neka ozbiljna studija, kao jedna nedavno koja je dala rezultate 15-godišnjeg uspjeha liječenja stotine tisuća oboljelih od malignih bolesti po kategorijama i Hrvatska je u karcinomu kolona i rektuma na dnu dna.

Gora je samo Rusija. Mi cijelo vrijeme govorimo o uštedama, a prvo moramo sami sebi priznati da nismo dovoljno dobri", kazao je Zovak i ponudio rješenje u postavljanju kriterija i koncentiranju pameti, što podrazumijeva formiranje nacionalnih centara izvrsnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak, ravnatelj Klinike za tumore, kazao je kako je ista studija pokazala da je Hrvatska dobra u liječenju karcinoma dojke kojih, kako je rekao, 80 posto preuzmu zagrebačka Vinogradska, Rebro i KB Dubrava. 

"Od sto milijuna kemoterapija koje damo, samo tri posto ide za ljude koji će možda preživjeti tu bolest. Dolazi nam strašno velik broj pacijenata, bih li ja onda trebao, s obzirom na limit, reći ravnatelju 20. u mjesecu da ostalih deset dana stanemo s radom? Ravnatelj u Hrvatskoj koji završi mjesec u plusu treba biti uhićen jer to znači da nije radio", kazao je ravnatelj Vrdoljak, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo