Kriza na vrhuncu /

DORH u Uljaniku, Miletić poručio: 'Ja sam pozvao i njih i institucije da sve istraže'

Gradonačelnik Pule Boris Miletić, kazao je u RTL-u Danas da je brodogradnja previše bitna hrvatskom gospodarstvu da bi je se Vlada odrekla

4.9.2018.
18:49
VOYO logo

Kriza u Uljaniku je na vrhuncu – brodogradilištu je danas FINA blokirala i račun, što mu je prepolovilo vrijednost dionica na burzi. Najnovija je to u nizu loših vijesti iz škvera kojem kupci otkazuju narudžbe dok ga istražuju policija i DORH. 

Uprava Uljanika tvrdi da se toga ne boji, a dok radnici opravdano strahuju od propasti – sve je izvjesnije da bi u konačnici trošak od 4 milijarde kuna državnih jamstava za Uljanikove kredite – mogao pasti na leđa - građana - poreznih obveznika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da ne zna tko je blokirao račun Uljaniku, ali je demantirao da je riječ o HEP-u. Izjavio je kako su obveze Uljanik Grupe za četiri otkazana broda na razini od oko 30 milijuna eura, a rekao je i da je Vlada u kontaktu s Norvežanima te će pokušati dogovoriti s njima da se dva započeta broda u Uljaniku dovrše i ipak isporuče. Odgovorio je i na prozivke IDS-a, te je otkrio kako je DORH počeo istraživati poslovanje pulskog brodogradilišta.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić, kazao je u RTL-u Danas da je brodogradnja previše bitna hrvatskom gospodarstvu da bi se Vlada odrekla brodogradnje kao djelatnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proizvodnja, izvoz i radna mjesta nama trebaju. Utjecaj turizma u hrvatskom BDP-u je danas prevelik i Vlada se ne smije odreći brodogradnje kao djelatnosti. Što se tiče Uljanika, to je najveći poslodavac u istarskoj županiji, prebitna tvrtka. Mislim da Vlada ima mehanizme. 

Ne treba izmišljati toplu vodu, možemo se ugledati na razvijene eruopske zemlje poput Italije i Španjolske i upotrijebiti mehanizme koje Europa dozvoljava, a mogu se upotrijebiti. 

Prije svega jamstveni fond, osigurati mogućnost financiranja od ugovaranja do isporuke broda kako bi taj proces tekao nesmetano. Naša brodogradilišta ne mogu konkurirati kineskim brodogradilištima s velkm serijama, zato svaki brod koji se ovdje proizvede je prototip. Zašto Vlada ne bi usmjerila sredstva za istraživanja i razvoj i na taj način potaknula industriju? Ima puno rješenja, ali treba donositi odluke", kazao je Miletić.

Osvrnuo se i na DORH koji vodi istragu u Uljaniku. "Ja sam pismeno pozvao DORH i institucije da se sve istraži. Bilo je puno toga što se htjelo na leđima napaćenih radnika iskoristiti, za to je jedina ideja s naše strane kako bi se sve istražilo, kako bi istina došla na vidjelo i kako bi radnici o svemu bili upoznati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenja plaće na ovaj način kako je Vlada donijela odluku moglo se riješiti 10. kolovoza. To su depoziti Uljanika, Vlada je izdala jamstvo, nije bilo potrebno zaustaviti proizvodnju", kazao je Miletić.

Pulski gradonačelnik također je poručio kako može jamčiti da se nikada neće predložiti bilo kakva izmjena prostornog plana koja bi bila na štetu brodogradilišta ili na štetu radnika Uljanika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo