DORH SE ŽALIO NA ODLUKU O PUŠTANJU ZADARSKIH SILOVATELJA KUĆI: / U petak prosvjed zbog sramotne odluke suca

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

DORH je danas uložio žalbu o kojoj bi se moglo odlučivati najkasnije sljedećeg tjedna

15.10.2019.
13:59
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ogorčenje javnosti izazvala je odluka suca istrage Županijskog suda u Zadru da na slobodu pusti petoricu osumnjičenih za silovanje 15-godišnje djevojke, uz izricanje mjere zabrane približavanja žrtvi i komuniciranja s njom te obveze javljanja u policijsku postaju. Županijsko državno odvjetništvo je danas potvrdilo kako je predana žalba "Županijskom sudu protiv rješenja suca istrage kojim je odredio mjere opreza u predmetu teškog kaznenog djela protiv spolne slobode".

Image
DORH ĆE ULOŽITI ŽALBU NA ODLUKU ZADARSKOG SUCA: /

Tražit će istražni zatvor za petoricu silovatelja 15-godišnjakinje

Image
DORH ĆE ULOŽITI ŽALBU NA ODLUKU ZADARSKOG SUCA: /

Tražit će istražni zatvor za petoricu silovatelja 15-godišnjakinje

Odluka najkasnije sljedećeg tjedna

"Odvjetnici i tužitelji imaju za žalbu rok od tri dana po primitku rješenja suca istrage. Rokova za odlučivanje po žalbi nema, ali budući da je riječ o istražnom zatvoru, odluka će po isteku roka za podnošenje žalbe biti donesena ubrzo, unutar jednog dana", objasnio je glasnogovornik zadarskog Županijskog suda Hrvoje Visković za Dnevnik.hr te dodao da bi se o žalbi moglo odlučivati krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, bez obzira na to, ovoga petka u podne bit će održan prosvjed ispred zgrade suda u Zadru, kojeg organizira koalicija stranaka pod nazivom Zadarski blok.

Obeshrabrivanje sličnih radnji

"Smatramo sramotnim neodređivanje jačih mjera (istražnog zatvora) za osumnjičene počinitelje, čime se kompromitira proces utjecaja ne samo na moguće svjedoke, nego i na samu žrtvu. Sudovi moraju početi donositi pravične presude, i to u primjerenim rokovima i za sve jednako."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takve presude utjecale bi na zaštitu sadašnjih i prevenciju novih žrtvi kroz obeshrabrivanje sličnih budućih radnji. Naprotiv, u Zadru i našem posrnulom društvu vidimo kako je primjer praktičnog izvlačenja od strogih kazni grupnih silovatelja iz 2013. godine utjecalo da se nova mladež uz zaštitu svojih obitelji usuđuje na još gnjusnije činove uz javno negodovanje također ispred Suda zbog privođenja i ometanja gojenaca u njihovim neljudskim radnjama", navela je između ostalog u pozivu na prosvjed Marjana Botić iz Akcije mladih, javlja Zadarski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo