Tvrdi da ima dokaze o prijevari / DORH niječe Grmojine optužbe da je pod utjecajem Plenkovića: 'Prijava je odbačena na temelju izvida'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Odbacivanje kaznene prijave protiv djelatnice Ministarstva vanjskih poslova nije rezultat pritiska, tvrdi DORH

7.10.2020.
19:21
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Nakon što je Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja optužio DORH da radi po nalozima Andreja Plenkovića, oglasio se i DORH. Podsjetimo, Grmoja je danas kazao da ima e-mail u kojem "Loreta Bertoša-Kušen organizira prijevaru". U njemu, navodno, moli da se, suprotno pravilniku Ministarstva vanjskih poslova, omogući da bude protupravno raspoređena, "čime je omogućila sebi znatnu imovinsku korist", kazao je Grmoja.

"Pozivam Hrvatski sabor da mi skine imunitet, tvrdim da je Andrej Plenković direktno zapovijedao ponašanjem i odlukama DORH-a. Za to imam dokaze", kazao je Grmoja: "Neka me tuži i DORH, za klevetu i Andrej Plenković, spreman sam odgovarati, a svoje kolege u Saboru pozivam da mi skinu imunitet".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRMOJA PORUČIO /

'Neka mi Sabor skine imunitet, imam dokaze da je Plenković zapovijedao DORH-u'

Image
GRMOJA PORUČIO /

'Neka mi Sabor skine imunitet, imam dokaze da je Plenković zapovijedao DORH-u'

Očitovanje DORH-a na te optužbe prenosimo u cijelosti:

"Rješenje o odbačaju kaznene prijave vezane za navodne nepravilnosti u radu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, o kojem je ponovno svoje neutemeljeno mišljenje izrekao zastupnik u Hrvatskom saboru, nije posljedica ničijeg pritiska niti utjecaja već je utemeljeno isključivo na rezultatima provedenih izvida, odnosno utvrđenom činjeničnom stanju, što je detaljno i obrazloženo. To što isti zastupnik u Hrvatskom saboru nema uvid u spis posljedica je propisanih zakonskih i poslovničkih odredbi što mu je vrlo dobro poznato. (7. 10. 2020.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je, postupajući po kaznenoj prijavi protiv nepoznatog počinitelja, proveo izvide tijekom kojih je pribavio sve relevantne podatke i cjelokupnu dokumentaciju. Provedenim izvidima nije utvrđena osnovana sumnja u počinjenje prijavljenih kaznenih djela, kao niti bilo kojeg drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, slijedom čega je doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja. Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, rješenje je dostavljeno Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Uvid u predmetni spis nije omogućen osobama koje sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Poslovniku državnog odvjetništva na to nemaju pravo, pa tako, kao što smo već naveli, ni zastupniku u Hrvatskom saboru.

Zastupnik u Hrvatskom saboru je dosad višekratno ponovio te nadalje ponavlja niz neutemeljenih zaključaka i kritika na rad USKOK-a, a potom i DORH-a, namjerno diskreditirajući postupanje provedeno na odredbama relevantnih zakona i odluku donesenu na temelju tih zakona."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo