tražit će odobrenje Engleske? / DORH objasnio zašto Todorića danas nisu ispitali u vezi slučaja 'Nexus'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković rekla je da Hrvatska mora tražiti dozvolu engleskog suda za procesuiranje tog predmeta

14.11.2018.
18:25
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić iznio je danas svoj iskaz u tužiteljstvu i nije odgovarao na pitanja, a po riječima njegovih odvjetnika tužitelji su ga mogli ispitati samo u vezi izvlačenja novca iz Agrokora, ali ne i zbog Nexusovih zajmova.

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je novinarima ispred tužiteljstva u Selskoj, gdje je Todorić doveden iz istražnog zatvora, da je ispitan samo u odnosu na predmet Agrokor, za koji je i izdan Europski uhidbeni naloga i temeljem kojega je izručen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ivica Todorić nakon više od tri sata iznio svoju obranu

Image

Ivica Todorić nakon više od tri sata iznio svoju obranu

"U odnosu na Nexus fond nije izručen i tražimo da se postupak provede prema zakonu. Oni moraju tražiti dozvolu engleskog suda za procesuiranje tog predmeta", kazala je Sloković. Pojasnila je da se slučaj Nexus nije spominjao u zahtjevu za izručenje te da je stav obrane kako je Todorić izručen samo za provođenje jednog jedinog kaznenog predmeta". 

I DORH je u svojem današnjem priopćenju potvrdio da Todorić nije ispitan u slučaju Nexus fonda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U drugom kaznenom predmetu (Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv četvorice okrivljenika i dvije pravne osobe zbog kaznenih djela protiv gospodarstva – 28. 12. 2017. i Doneseno rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv sedmorice osumnjičenika – 6. 4. 2018. ) nije bilo uvjeta za izdavanje novog Europskog uhidbenog naloga, s obzirom na to da je bio odbijen prijedlog državnog odvjetnika za određivanjem istražnog zatvora.

Predajom okrivljenika nadležnim tijelima Republike Hrvatske stvorili su se, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članovima Europske unije, uvjeti da se od okrivljenika zatraži očitovanje o tome odriče li se primjene načela specijalnosti. Stoga okrivljenik danas nije bio pozvan radi iznošenja obrane u ovom predmetu, već radi očitovanja u slučaju Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjemo da prema Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, ukoliko se predana osoba ne odrekne načela specijalnosti, tijelo koje vodi postupak mora od države izvršenja Europskog uhidbenog naloga zatražiti suglasnost za vođenje kaznenog postupka", stoji u priopćenju DORH-a. 

To znači da će Hrvatska od Engleske, ne odrekne li se Todorić "primjene načela specijalnosti" morati zatražiti suglasnost za vođenje kaunenog postupka u vezi Nexus fonda.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo