DORH IM PLATIO 8,6 MILIJUNA KUNA, A ONI IM NE ŽELE REĆI NI TKO SU: / 'Svedeni smo na paradržavu, bankomat za isisavanje proračunskog novca'

Image
Foto: Pixsell

Otkriće Net.hr-a o kompaniji koju je DORH angažirao za vještačenje Agrokora i za to im platio 75 puta više od uobičajenog prokomentirala je Dalija Orešković

4.3.2020.
15:55
Pixsell
VOYO logo

Za nezavisno vještačenje Agrokora DORH je angažirao KPMG, tvrtku koja je bila angažirana i u Agrokoru. Kako smo jučer objavili, KPMGU-u je za taj posao isplaćen iznos veći od 6,8 milijuna kuna, a odvjetnici upoznati s ovim slučajem tvrde kako je to čak 75 puta više od onoga koliko se u ovom trenutku u Hrvatskoj može odobriti za rad sudskog vještaka.

U Županijskom državnom odvjetništvu potvrđeno nam je da su KPMG-u Poljska zaista platili spomenuti iznos te kažu kako smatraju da su ih imali pravo angažirati prema odredbama Zakona o kaznenom postupku gdje je navedeno da se vještačenje može povjeriti ne samo samostalnim sudskim vještacima, već i stručnim ustanovama, osobito ako se radi o opsežnim i složenim vještačenjima te kako u tim slučajevima stručne ustanove određuju stručnjaka koji će obaviti vještačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIV: /

DORH vještačenje Agrokora konzultantima iz afere Borg platio čak 75 puta više od uobičajenog, a oni im odbili poslati CV

Image
EKSKLUZIV: /

DORH vještačenje Agrokora konzultantima iz afere Borg platio čak 75 puta više od uobičajenog, a oni im odbili poslati CV

Kamal ne želi otkriti tko su članovi tima

Prema dokumentaciji do koje je došao Net.hr, Ismet Kamal, koji je provodio ovo vještačenje, DORH-u nije želio otkriti niti tko su članovi tima koji su se bavili ovim poslom. Gospodin Kamal na zahtjev DORH-a nije bio sklon niti nadopuniti svoj životopis već je tražio da mu se pojasni "u kojem smjeru bi ga trebao nadopunjavati".

Ovaj je slučaj na svom Facebooku prokomentirala predsjednica stranke Start i bivša čelnica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalija Orešković. "Je li bivši državni odvjetnik član grupe Borg", pita se Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Foto: Pixsell

Nakon otkrića Net.hr-a, Dalija Orešković žestoko se okomila na bivšeg državnog odvjetnika Dražena Jelenića

'Izgubili smo svojstvo pravne države'

"Donošenjem lex Agrokora i aferom Borg, Hrvatska je izgubila svojstvo pravne države! Naša zemlja svedena je na paradržavu koja služi kao bankomat za isisavanje proračunskog novca za privatne interese. Podatak da je DORH platio 8,6 milijuna kuna poljskom KPMG-u, koji pri tome odbija postupiti u skladu sa zahtjevima samog DORH-a koji ih plaća te time i zahtjevima hrvatskog pravosuđa, ne mogu se nikako drugačije interpretirati nego kao indicija da je i sam bivši glavni državni odvjetnik jedan od članova grupe Borg", piše Orešković.

Smatra kako lex Agrokor i afera Borg "dokazuju da naša najznačajnija državna tijela otvoreno i bez srama demonstriraju kako nismo svi pred zakonom isti. Samo za Agrokor, uključujući i sve krakove ove afere, osmišljena su pravila koja u hrvatskom pravosuđu ne vrijede niti za jednu drugu fizičku ili pravnu osobu. Sramim se države i društva koje je dopustilo da dođe do toga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'KPMG je DORH-u pljunuo u lice...'

Pita se potom vide li to suci koji svakodnevno provode postupke u kojima se kao valjani dokaz prihvaćaju samo nalazi i mišljenja ovlaštenih sudskih vještaka koje kao takve priznaje naše, hrvatsko pravosuđe te vide li to državni odvjetnici i zašto šute.

"Trebaju li nam uopće DORH i USKOK ako je pun kukavica kao šipak koštica? O ovome ne smiju šutjeti niti kolege odvjetnici? Kako bi inače mogli svojim strankama pogledati u oči? Kako im objasniti da su naši domaći sudski vještaci dovoljno dobri da o njima ovise naše sudbine, ali za 'pobjednike' malverzacija s Agrokorom, odgovarajuća znanja imaju samo strani konzultanti. Što je s običnim građanima, smeta li njima što je 8,6 milijuna kuna našeg novca bačeno na tvrtku KPMG koja je odbijanjem dostavljanja nužnih podatka i očitovanja DORH-u pljunula u lice? Bolje nisu ni zaslužili. A ne pobunimo li se protiv ovakve prakse, nismo niti mi", zaključuje Dalija Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ovome je Orešković govorila i gostujući danas na N1 televiziji. "Slučaj Borg izravno je povezan s bivšim glavnim državnim odvjetnikom. Nedavno je u medijima objavljen podatak da je primjerice za potrebe vještačenja angažirana konzultantska tvrtka KPMG i plaćeno je više od osam milijuna kuna proračunskog novca", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta tvrtka bila je angažirana i od samog Agrokora. Što zapravo znači da je angažiranje te tvrtke od Agrokora čisti sukob interesa. Takav se nalaz i mišljenje ne mogu prihvatiti. Je li tih osam i nešto milijuna kuna zapravo bačen novac? Ako je ovakav jedan gaf i propust prošao uz Jelenićev blagoslov, onda to nije slučajno. Postavlja se pitanje onda u čijem je interesu djelovao Jelenić u Državnom odvjetništvu", poručila je Orešković gostujući na N1 televiziji.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo