specijalna bolnica Naftalan / Donosimo priču o specijalnoj bolnici u kojoj se pacijenti oboljeli od psorijaze liječe pomoću terapije naftalanom

Danas je u Ivaniću organiziran prvi kongres oboljelih od psorijaze - kronične imunološke nezarazne upalne bolesti kože

17.2.2018.
19:10
VOYO logo

Više od 100 kreveta koliko ima specijalna bolnica Naftalan nije dovoljno jer interes za terapije naftalanom puno je veći. Zbog nedostatka smještaja odbili su veliku grupu Norvežana koja se na isti način može liječiti samo u Azerbajdžanu.

Crvene mrlje na tijelu više od 20 godina. Ivan prije toga nije ni čuo za psorijazu, a danas živi s njom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je bilo granatiranje Slavonskog Broda kćerka mi je bila ranjena. Dijete je bila. Dobila je devet gelera u debelo meso i to je bio stres. Inače nitko u porodici nije nikad imao", rekao nam je pacijent Ivan Perković.

U jedinu Specijalnu bolnicu u Europi od 96-te dolazi i Željko. Baš kao i Ivan kaže: terapija mu puno pomaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerojatno stres u ratu koji bio taki kaki je dolje u Slavoniji. U obitelji mi nitko ni s mamine ni tatine strane nije bolovao od psorijaze. Prvi put čuli kad sam se ja razbolio", kaže Željko Vrzić.

U Naftalanu se na godinu liječi 250 branitelja iz Zagrebačke županije i grada Zagreba. Postoji interes da se isti ugovori sklope i s drugim županijama, ali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bi se takav ugovor dogodio i s drugim županijama mogli bi ući u jedan problem smještajnog kapaciteta - jer bojim se da bi nam u tom slučaju nedostajalo postelja. Postoji jedan razvojni projekt koji podrazumijeva 120 kreveta dodatnih kroz 74 jedinice, ali zbog visine financijske investicije, nećemo biti u mogućnosti realizirati i taj dio projekta", objašnjava ravnatelj Specijalne bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan Goran Maričić.

Trenutno je 137 kreveta i 24 kade za terapiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temperatura naftalan ulja za vrijeme provođenja terapije je od 34 do 38 stupnjeva celzijusa. Bolesnik bude u naftalan ulju do razine ramena, terapija traje 12 minuta te se ponavlja kroz 6 dana", opisuje nam  fizioterapeutkinja u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan Jasmina Car.

Pacijenti već godinama stižu iz mnogih zemalja, ali je danas organiziran prvi kongres sa svjetskim stručnjacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je već prva destinacija za pacijente iz Italije jer ih oko tisuću dolazi ovdje svake godine. U Italiji je oko tri milijuna pacijenata s psorijazom, tako da je to raširena bolest. Ovdje smo jer surađujemo s lokalnim partnerima RexRea i Naftalan kojima pokušavamo pomoći da osvoje talijansko tržište jer je zbilja veliko", izjavio je Alessandro Santambrogio iz Italije.

Na godinu kroz specijalnu bolnicu prođe više da 5000 pacijenata. Interesa ne manjka, ali zato nedostaje prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo