ČETVERODNEVNI RADNI TJEDAN, 'PETAK U PAPUČAMA', RAD OTKUD VAM SE HOĆE... / Domaće firme polako, ali sigurno uvode velike promjene za radnike

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia/Alamy

Emil Tedeschi je nedavno najavio uvođenje četverodnevnog radnog tjedna u Atlantic grupu, no neke kompanije to imaju neko vrijeme te ističu kako je to utjecalo na zadovoljstvo njihovih zaposlenika

7.10.2019.
15:16
Ilustracija: Profimedia/Alamy
VOYO logo

Već se dugo domaći poslodavci pitaju kako zadržati radnike i privući novi kadar. I dok im neki poručuju kako trebaju podići plaće, situacija je nešto kompleksnija, a kao rješenje se nudi fleksibilno radno vrijeme i stvaranje boljih radnih uvjeta. Na tom tragu je i Emil Tedeschi, suvlasnik Atlantic grupe koji je nedavno poručio kako razmišlja o uvođenju četverodnevnog radnog tjedna.

Stiskanje pet radnih dana u četiri dana s 10 radnih sati, a potom i tri slobodna dana za radnike već je poznato u Hrvatskoj, jer je to prije godinu dana uvela tvrtka Logička matrica. Ovakav raspored teoretski smanjuje stres i povećava produktivnost, zbog čega su u Logičkoj matrici zadovoljni. Tedeschi je, iznoseći svoju viziju, naglasio kako ne bi trebalo razmišljati samo o privlačenju radne snage, već i o njenom zadržavanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadležni brinu i o nizu pogodnosti koje podrazumijevaju kvalitetan radni ambijent, korporativnu kulturu i dobar balans slobodnog i radnog vremena, a ozbiljno razmatramo mogućnost četverodnevnog radnog tjedna", rekao je čelnik Atlantica.

Image
STIŽE LI ČETVERODNEVNI RADNI TJEDAN U HRVATSKU? /

Jedan od najbogatijih Hrvata 'ozbiljno razmatra' takvu opciju za svoje radnike

Image
STIŽE LI ČETVERODNEVNI RADNI TJEDAN U HRVATSKU? /

Jedan od najbogatijih Hrvata 'ozbiljno razmatra' takvu opciju za svoje radnike

Rigidan zakon

Iz tvrtke su Poslovnom dnevniku kratko poručili kako je Tedeschijeva izjava "široko interpretirana", no potvrdili su da se o tome razmišlja, ali ne i da se provodi. No, kažu kako već sad pokušavaju osigurati veću fleksibilizaciju radnih uvjeta, poput slobodnog dana za prvi dan škole ili rada od kuće pod određenim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski Zakon o radu je rigidan po pitanju fleksibilizacije i zahtijeva najmanje 40 radnih sati na tjedan, no oni mogu biti raspoređeni po dogovoru. U slučaju povećanja opsega poslova radnik mora raditi duže, ali najviše osam sati tjedno ili 180 sati godišnje. Poslodavci su podijeljeni oko ideje da im radnici rade po četiri dana u tjednu, a dobiju plaću za pet.

"Iz naše kompanije nitko ne odlazi i o tome ne razmišljamo", kratko je rekao Branko Roglić, vlasnik Orbica, jednog od najvećih europskih distributera robe široke potrošnje u kojem radi 8000 ljudi u 20 zemalja, među kojima ih je i više od 900 u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivna praksa

Za razliku od njih, u Ersteu već imaju inačicu četverodnevnog radnog tjedna, pod nazivom "Skraćeni petak". To znači produljeni rad tijekom četiri dana i kraće radno vrijeme petkom. U Ersteu tvrde kako ovisno o mogućnostima omogućuju klizno radno vrijeme, mogućnost rada u nepunom radnom vremenu, uvođenje radnog vremena s drugačijim početkom i završetkom unutar iste radne cjeline te "Moj dan", projekt fleksibilnog radnog mjesta gdje je zaposlenicima četiri puta mjesečno omogućen rad izvan ureda.

"Fleksibilnost radnog vremena jedna je od najvažnijih pogodnosti prepoznatih od strane naših zaposlenika i zato smo nedavno proširili dostupne oblike fleksibilnog rada kako bismo podržali razvoj digitalne kompanije", kažu u HT-u te dodaju kako je ta mogućnost ugrađena i u njihov kolektivni ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju su uveli mogućnost češćeg rada od kuće kroz "Petak u papučama", odnosno mogućnost češćeg rada od kuće, fleksibilnije dnevno radno vrijeme, veći izbor vremena dolaska i odlaska s posla, a tvrde i kako će nastaviti proširivati takve mogućnosti, jer su svjesni da je to važan element u privlačenju i zadržavanju ljudi.

Ina fleksibilne oblike rada primjenjuje od 2016., a danas ih koristi više od 1200 njihovih radnika. Zaposlenici mogu birati "FlexiTime", mogućnost biranja početka i kraja radnog dana te njegovu duljinu te "FlexiPlace", odnosno rad od kuće četiri puta na mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz fleksibilno radno vrijeme već postoji mogućnost za naše radnike da "višak" sati nakupljenih u tjednu povremeno zamijene za slobodne sate ili dan po izboru što u praksi znači da smo u Ini već omogućili kraće trajanje radnog tjedna", napominju iz Ine.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo