NASTAVAK AFERE 'Dnevnice' / Dolazi li kraj Dinka Cvitana: afera 'Dnevnice' ozbiljno zaljuljala stolac državnog odvjetnika

Istaknuti domaći političari podijeljenog su stava o državnom odvjetnikom Dinku Cvitanu

9.3.2017.
18:44
VOYO logo

Nisu prošle ni tri godine otkako je Dinko Cvitan zamijenio najdugovječnijeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Bajić je odradio čak tri puna mandata, a iako Cvitanu prvi istječe tek u travnju iduće godine politika mu je, osobito nakon afere 'Dnevnice', ozbiljno zaljuljala stolac. 

Image
misli da nije bilo grešaka /

Cvitan pred Odborom za pravosuđe: 'Pa ne možete napraviti 500 stvari odjednom'

Image
misli da nije bilo grešaka /

Cvitan pred Odborom za pravosuđe: 'Pa ne možete napraviti 500 stvari odjednom'

Iako je dužnost preuzeo za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, upravo mu je SDP prvi zamjerio privođenje Sauche, a onda i pojavljivanje s premijerom. “U našoj stranci se slažemo s tim da nije uživao povjerenje kod HDZ, a da je kod MOST-a uživao malo veće. Naše povjerenje Cvitanu nešto se smanjilo, ali mi nećemo asistirat MOST-u i HDZ-u u napadima na državnog odvjetnika”, rekao je Arsen Bauk, predsjednik Odbora za pravosuđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz stižu MOST-a žestoke, ali i podijeljene poruke. “Ja ne znam tko ruši koga, mi u tome ne sudjelujujemo, ja se nikada nisam bavio nekakvim podzemnim igricama. Niti smo mu držali leđa niti smo mu ih okrenuli, znači temeljito ćemo analizirati njegov rad i onda donijeti odluku”, objašnjava Nikola Grmoja, politički tajnik MOST-a.

"U ovom trenutku ne možemo reći da nemamo nepovjerenje prema državnom odvjetniku, a što se tiće povjerenja i budućeg rada o tome će se unutar MOST-a još razgovarati", tvrdi Miroslav Šimić, predsjednik Kluba zastupnika MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A HDZ-ovi zastupnici su prema van oprezni. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić objasnio je kako će svoj stav o odvjetniku Cvitanu izraziti na svom Klubu. Premijer iz Brisela sve prebacuje na Sabor koji tek treba raspraviti izvješće o radu DORH-a za 2015., na što se čeka već godinu dana. MOST-ov predsjednik Sabora tumači da se dosada vremenski - nije stiglo.

"Izgleda da ćemo morati još više podignuti tempo da bismo sve stigli, ali vjerujem da će stići u vrlo skoro vrijeme", rekao je Božo Petrov, predsjednik Sabora. Vlada je u prosincu o izvješću Saboru poslala mišljenje u kojem nije izrazila ni pozitivan ni negativan stav, no premijer spušta loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Što se mene tiće dosada dijalog je bio jako dobar, dakle nismo se mi sad viđali svaki dan ona je bila visoko profesionalna uz uvažavanje nadlažnosti i ovlasti i Vlade Republike Hrvatske i državnog odvjetništva”, tvrdi premijer Plenković

Ako postoji plan rušenja Cvitana, prvi je korak svakako neprihvaćanje izvješća o radu, iako je ono za daleku 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo