VEZA SDS-A /

Dokumenti koji Šeksu ne idu u prilog: tvorac hrvatskog Ustava bio je suradnik UDBA-e

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Šeks je, kako navodi tjednik Nacional, pod kodnim imenom 'Kolega' Službi državne sigurnosti dostavljao informacije o svojim kontaktima s bivšim proljećarima

13.12.2017.
11:00
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Vladimir Šeks sredinom 70-ih godina vodio se kao operativna veza jugoslavenske Službe državne sigurnosti (SDS) – Centar Osijek i bio zaveden pod kodnim imenom “Kolega”, ali informacije koje je službi dostavljao nisu se odnosile samo na slučaj Bagarić, kao što je nedavno objavio Jutarnji list, već ponajviše na otkrivanje aktivnosti nekadašnjih sudionika Hrvatskog proljeća s područja Osijeka, piše Nacional

Da bi novinari Nacionala došli do tog podatka morali su pregledati tisuće stranica dokumenata koji su se vodili kao skupna izvješća, odnosno informacije Službe državne sigurnosti iz Osijeka. u dokumentima se nalazilo osamnaest izvještaja iz razdoblja od 1975. do 1977. koji prema pisanju Nacionala dovode u pitanje Šeksovu tvrdnju da je pripadnicima Službe davao općepoznate informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks je, kako navodi tjednik, pod kodnim imenom "Kolega" Službi dostavljao informacije o svojim kontaktima s bivšim proljećarima, a kao sivu eminenciju osječkog kruga u kojem su bili i Ivica Vrkić, Ivan Vekić, Nedeljko Rešetar, Milan Jurić i drugi označio je Antu Jelavića.

Informacija od 13. veljače 1975. godine na kojoj stoji potpis operativca SDS-a Željka Bartolovića koji je sa Šeksom razgovarao i u slučaju Zlatka Bagarića, o čemu je nedavno transkripte objavio Jutarnji list, navodi da je 5. veljače te godine “Kolega” potvrdio “postojanje neformalne grupe” u kojoj su uglavnom bili već bivši hrvatski proljećari Ante Jelavić, Drago Marjanac, Ivica Vrkić, Adam Meštrović, Milan Jurić, Nedeljko Rešetar i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo