DOKTORICA IZ DUBRAVE OBJASNILA OPASNU RAZLIKU U ODNOSU NA ZIMSKI VAL: / 'Situacija je značajno drugačija. Bolest se razlikuje od starog virusa'

Image

Oboljeli u ovom valu su 'respiratorno nestabilniji, ima dosta bolesnika srednje dobi', ističe

24.4.2021.
19:35
VOYO logo

Nevenka Piskač Živković, voditeljica respiracijskog centra KB Dubrava za RTL Danas kazala je kako je glavna bolnica za liječenje covida ima dovoljno resprirtora, ali je istaknula i opasnu razliku u odnosu na vrhunac drugog vala. Kaže kako se situacija razlikuje i to značajno u odnosu na prosinac.

"Prošle godine smo imali najviše 22 bolesnika na visokom prostoru kisika, a momentalno sada ih je 45. Jednostavno su respiratorno nestabilniji, treba im više kisika, dolaze na visokom protoku, jednostavno rekla bih da je priroda bolesti takva i razlikuje od starog virusa, ima dosta srednje životne dobi bolesnika u dobi od 40 i 60 godina.“, objasnila je dodajući kako je ukupno aktivnih 75 respiratora od njih 81 koliko ih imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je kako nema dovoljno liječnika internističke struke koji zbrinjavaju bolesnike.

"Moram reći da smo danas ujutro bili sretni i spontano zapljeskali na jutarnjem sastanku jer smo u 24 sata otpustili 30 bolesnika, to je super, ali ako svaki dan dođe 37 ili 40 njih, neprestano smo u plusu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stariji cijepljeni nisu proizveli dovoljno antitijela

No osim što bolest brže napreduje, liječnike brine i što su od covida oboljeli i oni cijepljeni, njih 97 koji su primili jednu, a 12 onih koji su primili obje doze.

"To smo se i mi pitali, pogotovo infektolozi. Proučavali smo te bolesnike, pogotovo one s dvije doze i analizirana je njihova razina antitijela, moramo reći da je riječ o bolesnicima starije životne dobi iznad 80 godina i uočeno da razina antitijela kod njih nije bila tako povišena što bi znali da njihov organizam nije proizvodio dovoljno antitijela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, jedna stvar je ostala ista. Kaže kako se simptomi post-covida nisu promijenili, a kroz taj odjel je prošlo oko 1000 bolesnika. „Aktivno se uključujemo u liječene tih bolesnika“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo