DOKLE OVO IDE?! / Ljekarnica odbila djevojci izdati kontracepciju na recept, pozvala se na priziv savjesti

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Mlada djevojka je za Faktograf prepričala svoje prošlotjedno iskustvo u zagrebačkoj Ljekarni Čelina na Jordanovcu,

16.11.2018.
8:48
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Mlada djevojka je za Faktograf prepričala svoje prošlotjedno neugodno iskustvo u zagrebačkoj Ljekarni Čelina na Jordanovcu. "Djelatnica ljekarne mi je odbila izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule koje koristim zbog preobilnog menstrualnog krvarenja, a i kao metodu kontracepcije."

Navodi da se djelatnica ljekarne pozvala na priziv savjesti jer ona "po svojim uvjerenjima ne podržava korištenje kontraceptivnih pilula kao metodu kontracepcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada djevojka je novinarki ispričala da u ljekarni nije radio nitko osim spomenute djelatnice pa joj nitko drugi nije mogao izdati te tablete, rečeno joj je da dođe ujutro kad dotične nema. "Kako ona to može odlučiti? Najprije ginekolozi, sada i ljekarnici, pa dokle će to ići?“, zgraža se djevojka.

Voditeljica ljekarne odbila izdati kontracepcijske pilule

Sandra Čelina, vlasnica ljekarne, potvrdila je Faktografu da je do spornog događaja stvarno došlo. "Naravno da sam upoznata s time, ja sam voditeljica ljekarne. Dogodilo se to jer je druga osoba bila bolesna, ali ja vama i tako nisam dužna ništa odgovarati" rekla je Čelina. Napomenula je da je svoje očitovanje poslala Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Komore Faktografu kažu da su ovog mjeseca na njihovu adresu pristigle dvije žalbe, ujedno jedine ove godine. "U periodu od 1. 1. 2018. do 12. 11. 2018. zaprimljena je jedna žalba koja se odnosi na priziv savjesti djelatnika u ljekarnama i koja je trenutno u postupku rješavanja pred nadležnim Povjerenstvom za etiku i deontologiju".

Pored navedene žalbe, stoji u odgovoru Komore, zaprimljen je i jedan upit iz kojeg nije u potpunosti jasno radi li se o uskraćivanju izdavanja lijeka zbog priziva savjesti ili nekom drugom razlogu uskraćivanja izdavanja lijeka sukladno važećem Zakonu o ljekarništvu i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept te su tražili dodatno očitovanje prijaviteljice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekršen Kodeks ljekarničke etike i deontologije

Prema stavku trećem, članku 12. Kodeksa priziv savjesti radnika i radnica u ljekarnama definiran je Kodeksom ljekarničke etike i deontologije. „Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika,“ stoji u Kodeksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova za Faktograf napominje da je pravo na priziv savjesti individualno, a u slučajevima kada se radnik ili radnica u ljekarni poziva na priziv savjesti, ljekarne su "dužne organizirati svoj rad na način da korištenje prava na priziv savjesti ne ometa rad zdravstvene ustanove ili ljekarne u cjelini i onemogućava je u pružanju pojedinih usluga.

Budući da u prošlotjednom slučaju do takve organizacije rada nije došlo, pravobraniteljica smatra da je prekršen Kodeksa ljekarničke etike i deontologije. „U ovom konkretnom slučaju, ukoliko ljekarna kao ustanova u cjelini nije u mogućnosti izdati određeni lijek zbog priziva savjesti svojih djelatnika, smatram da to označava dovođenje u opasnost zdravlja korisnika", izjavila je Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŽESTOKA PORUKA: /

'Ne možemo imati religiozno zdravstvo, zamislite da je liječnik Jehovin svjedok i odbija dati transfuziju'

Image
ŽESTOKA PORUKA: /

'Ne možemo imati religiozno zdravstvo, zamislite da je liječnik Jehovin svjedok i odbija dati transfuziju'

Do sada je Ured pravobraniteljice zabilježio tri priziva savjesti

Pravobraniteljica podsjeća i na ranije prijavljivane slučajeve priziva savjesti u ljekarnama jer su pritužbe na odbijanje izdavanja kontracepcijskih sredstava zbog priziva savjesti do sada zabilježili u tri navrata, od čega se u jednom slučaju radilo o ljekarnici, a u dva slučaja o liječnicima u zdravstvenim ustanovama.

Jedan od slučajeva na koji pravobraniteljica podsjeća, zbio se 2013. godine u Dugom Ratu, kada je udruga 'Domine' podnijela pravobraniteljici za ravnopravnost spolova prijavu protiv ljekarne 'Dukić' čija je vlasnica odbila 39-godišnjoj pacijentici izdati kontracepcijsko sredstvo propisano liječničkim receptom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je slučaj izazvao popriličnu količinu medijske pozornosti i bio prijavljen nadležnim tijelima, sudeći prema odgovoru Hrvatske liječničke komore ni do kakvih sankcija nije došlo. 'Do sada nisu izrečene sankcije ljekarniku koji se pozvao na prigovor savjesti', odgovorili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbijanje izdavanja lijekova nije opravdano kada osobama nužno i hitno trebaju

Pravobraniteljica ističe kako je rast liječnika koji se pozivaju na priziv savjesti u porastu te se u Izvješće o radu za 2018. godinu Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova priprema istraživačko izvješće o praksi zdravstvenih ustanova po pitanju osiguranja dostupnosti pobačaja, u okviru kojega su od zdravstvenih ustanova zatraženi podaci o broju liječnika/ca koji su uložili priziv savjesti.

Ljubičić kaže da prema preliminarnim rezultatima, od 371 zdravstvenih djelatnika koji su stručni za obavljanje pobačaja u 30 ovlaštenih zdravstvenih ustanova, 58,8% ih tu zdravstvenu uslugu ne pruža zbog priziva savjesti, što predstavlja blago povećanje kada se izvrši usporedba s istraživanjem Pravobraniteljice iz 2014. godine, kada je taj postotak iznosio 55,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priziv savjesti ljekarnika za Faktograf je komentirala i Sanja Cesar iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje koji se dva desetljeća bavi pitanjem seksualnih i reproduktivnih prava žena te tvrdi da prizivu savjesti u ljekarništvu nema mjesta jer ne postoji valjano opravdanje za odbijanje izdavanja lijekova osobama kojima ti lijekovi nužno i hitno trebaju.

Hormonske pilule koriste se u liječenju, prevenciji bolesti i očuvanju plodnosti

Cesar tvrdi da osobna i moralna stajališta i interpretacije koje nisu u skladu sa znanstvenim spoznajama i postojećim medicinskim standardima, ne smiju biti zapreka u pružanju usluge. Osim toga, navodi, ljekarnici/e koje se protive upotrebi kontracepcije dobro znaju da se hormonalne pilule, osim u kontracepcijske svrhe, koriste u liječenju, prevenciji bolesti i očuvanju plodnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihovo odbijanje provođenja određenih ljekarničkih usluga nužno ima posljedice na osobe kojima je lijek potreban, ali i na cijelu struku i ukupnu efikasnost sustava za provođenje skrbi", izjavila je Cesar za Faktograf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigmatizacija žena zbog upotrebe hormonalne kontracepcije

Uostalom, napominje, ne žive sve žene u mjestima gdje je lako pronaći drugu opciju pa za neke od njih ovakvi postupci izazivaju brojne neugodnosti, putovanja, ponovne dolaske u ljekarnu i dodatne troškove, a žene se osjećaju stigmatizirano zbog upotrebe hormonalne kontracepcije.

Potpuno drugačije stajalište ima don Damir Stojić, studentski kapelan, najpoznatiji po izjavi da žene silovanjem ne mogu zatrudnjeti. Na stranicama studentskog pastorala u dva je navrata odgovarao na pitanja koja su navodno postavile mlade farmaceutkinje koje muči kako pomiriti Crkveno učenje i prodaju kontracepcijskih sredstava u ljekarnama u kojima rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stojić kaže da ih je u svojim odgovorima najprije informirao na koji se članak Kodeksa mogu pozvati, a potom i rastumačio da bi, u slučaju da se ne pozovu na priziv savjesti, počinile smrtni grijeh.

Za don Stojića to je smrti grijeh

Stojić objašnjava da se teolozi slažu da neposredno materijalno sudjelovanje u činima koji su u sebi teško grešni, predstavlja smrtni grijeh jer "materijalno" znači da osoba koja sudjeluje u zlu ne pristaje na taj grijeh, a "neposredno" znači da bez njezinog sudjelovanja ne bi bilo moguće počiniti konkretni grijeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno kada se radi o suradnji u abortivnom djelovanju, ne postoji nikakvo moguće opravdanje za takvu suradnju. Međutim, postoji rasprava oko toga je li situacija poput tvoje neposredna suradnja u zlu. Ipak, čini se da većina teologa smatra da jest“, zaključuje Stojić.

Image
Foto: Duško Jaramaz / PIXSELL

08.02.2014., Skradin - Duhovnu obnovu u Skradinu odrzao je don Damir Stojic u crkvi Male Gospe. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike