RAZLIČITA STAJALIŠTA O POVJERENSTVU / Dok Todorić izbjegava uhićenje, oporba najavljuje novi sastanak istražnog povjerenstva za Agrokor

Istodobno, u Hrvatskoj premijeru u namjeri da s dnevnog reda skine istražno povjerenstvo ponovno žestoki otpor oporbe. I to je opet bio povod tradicionalnom saborskom folkloru, napadima, pa i uvredama

25.10.2017.
18:48
VOYO logo

Predsjednica iz Dubrovnika i premijer iz Zagreba na istražno Povjerenstvo o Agrokoru gledaju - različito. “Jasno mi je da zakon u određenoj mjeri ograničava rad saborskog povjerenstva međutim ja mislim da je ovdje najvažnija transparentnost, da građani ne steknu dojam da se nešto skriva, da se nešto krije, a i u konačnici taj se zakon može i promijeniti”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Po tumačenju ja ne znam kojeg to pravnika netko može ne iščitati ono što taj članak 4 kaže, a to je ako se o nekom od predmeta rada istražnog povjerenstva povede postupak ono odmah prestaje s radom”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne prestaje! Poručuje SDP-ov predsjednik Povjerenstva Orsat Miljenić i za sutra najavljuje okupljanje članova. Kaže, to je krivo tumačenje zakona. "Ja ne vidim nikakav problem ovdje pozvat glavnog državnog odvjetnika pred Povjerenstvo, zatvorit sjednicu, on će nam reć u kojem području možemo radit, u kojem ne možemo i u svemu ostalom možemo radit", kazao je Miljenić.

Dinko Cvitan, koji je s premijerom bio na zajedničkom skupu o pravosuđu - pred kamere nije htio, ali iz DORH-a poručuju da će pozivu - odgovoriti. A na sličnom tragu, kao i oporba je i predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Držim da bi bilo dobro nastaviti istraživati i druge radnje koje neće biti predmet pravosudnih organa odnosno optužnica koje su podignute. Držim da je to svima u interesu i nadam se da će se u tom tonu nastaviti rasprava među strankama u saboru”, kazala je predsjednica.

No umjesto rasprave oporba i vladajući su ukopali pozicije. "Svi svjedoci koji budu pozvani, koji dobiju poziv i ne odazovu se čine kazneno djelo i bit će podnesena kaznena prijava", tvrdi Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijetiti se kako će kao predsjednik povjerenstva podnositi kaznene prijave apsolutno je neprihvatljivo od strane bivšeg ministra pravosuđa, jednog pravnika", kazao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. 

Dnevni red Sabora ipak nije proširen MOST-ovim prijedlogom kojim bi se iz rada Povjerenstva izbacilo istraživanje financijskih izvješća, da ne bi istraživali isto što i DORH.  "Mogu najaviti ovima koji se u poslijednjim intervjuima pušu pred hrvatskom javnošću, ovim pticama, da kad izađe određena dokumentacija, ja sam u posjedu te dokumentacije, dokumentacija će izaći i biti dostupna javnosti za nekih desetak dana, da će tim pticama kljunovi otpasti", kazao je Nikola Grmoja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perje među članovima moglo bi poletjeti na sutrašnjem okupljanju - dolazak su potvrdili i HDZ-ovci. 

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo