DOGOVOR VLADE I SINDIKATA U ZDRAVSTVU ŠTETI DIJELU RADNIKA U BOLNICAMA? / 'Sindikate ne opravdava konstatacija da nisu mogli bolje i više'

Image
Foto: Pixsell

Spremačice i pomoćni radnici u kuhinjama, sterilizaciji, prosekturi i u tehničkoj službi rade za 3356 kuna bruto i za njih nije ispregovarano ništa, upozoravaju iz Sindikata KBC-a Zagreb

14.9.2019.
18:49
Pixsell
VOYO logo

Sindikat KBC-a Zagreba oglasio se priopćenjem dan nakon što je Vlada s predstavnicima sindikata u zdravstvu potpisala Granski kolektivni ugovor. U međuvremenu je parafiran i njegov dodatak, no iz sindikata koji pokriva zaposlenike najveće bolnice u Hrvatskoj upozoravaju kako je načinjena velika nepravda za sve nezdravstvene radnike koji ne sudjeluju u postupcima dijagnostike i liječenja.

Image
'KUJUNDŽIĆ NAKON SASTANKA SA SINDIKATIMA: /

Načelno smo se dogovorili'

Image
'KUJUNDŽIĆ NAKON SASTANKA SA SINDIKATIMA: /

Načelno smo se dogovorili'

Rade ispod minimalca

"To je tužan dan za sve nezdravstvene radnike u sustavu zdravstva i njihovo ogorčenje s potpunim pravom je veliko. Reprezentativne sindikate ne opravdava njihova konstatacija da nisu mogli bolje i više, jer mogli su da su bili zainteresirani pregovarati i za ovu kategoriju radnika i iskoristiti 'senzibilitet' javnosti i radnika u prosvjedima pred bolnicama a kojima su podršku dali i sami nezdravstveni radnici", navodi u priopćenju predsjednica Sindikata KBC-a Zagreb, Tanja Lentić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se, uz zaključak da o pravima nezdravstvenih radnika nema tko pregovarati, navodi kako je sramotno da u zdravstvu rade ljudi kojima je osnovna bruto plaća 3356 kuna, što je ispod zakonskog minimuma od 3750 kuna. Uglavnom se radi o spremačicama, pomoćnim radnicima u kuhinjama, sterilizaciji, prosekturi i u tehničkoj službi.

Privatni monopol diže cijene rada

"Privatni servisi čišćenja povisuju plaću svojim radnicama i time kradu i ono malo spremačica koje bi mogli zaposliti u našim bolnicama. Preuzimaju monopol na tržištu, diktiraju svoje uvjete i cijene usluga, kvaliteta čišćenja je ispod svake razine, bolnice nikad nisu bile prljavije, a nitko od odgovornih nije odgovarao zbog svojih loših i uglavnom političkih odluka iz prošlosti tipa 'odluka zbog ušteda u zdravstvu'", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici poput vatrogasaca ili portira, koji imaju srednju stručnu spremu imaju nešto višu osnovnu bruto plaću od 4333 kune, ali sindikalisti navode kako su i oni u sličnoj situaciji, jer se očekuje od njih da štite imovinu i sve zaposlenike. Predsjednica Sindikata KBC-a Zagreb zaključuje kako i kvalificirani kuhari, koji rade u bolnicama, mogu bolje zarađivati ako prijeđu u privatni sektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo