'Doći će do vala otkaza, svi kvalitetni će ići u privatnike'

28.1.2010.
14:42
VOYO logo

Smatraju da Vlada i njezin ministar Uprave Davorin Mlakar - ne znaju što čine. U lokalnoj samoupravi, inače, plaće prima 12 tisuća ljudi.

"Iznos od 20 posto prihoda poslovanja jedinice uprave, odnosno samouprave određuje broj nezaposlenih. Prve će se na udaru naći čistačice, računovođe, odnosno pomoćne tehničke službe, koje će se prebaciti na outsourcing. Trošak će biti isti, samo jedinice lokalne samouprave neće prikazivati trošak za angažman tih ljudi kao plaće, nego usluge, što će omogućiti nove zlouporabe", kaže nam Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga primjedba sindikata je što prijedlog zakona jedinice lokalne samouprave koje primaju pomoć iz proračuna automatski baca na koeficijente plaća državnih službenika, koji su manji.

"Ako netko iz proračuna tri ili deset posto, osnovica mu se računa kao da prima sto posto. Kako ćete ohrabriti jedinice lokalne samouprave da budu financijski samostalnije kada je to svejedno?", pita Kuhar. Navodi kako su Sindikatu iz Vlade poručili da je takve stvari teško izračunati, no Kuhar tvrdi da to nije istina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebjeg u privatnike

Vlada nema primjerenu analizu što će se dogoditi nakon ovako mehaničkog smanjenja proračuna za plaće, smatra on, niti je novi prijedlog zakona u skladu s preporukama Gospodarsko-socijalnog vijeća koji je predložio stagnaciju bolje plaćenih "lokalaca" i postupno povećanje primanja državnih i javnih službenika.

"Svi kvalitetniji kadrovi koji su završili na lokalnoj razini jer su bolje plaćeni nego na državnoj prebjeći će u privatnike", pretkazuje Kuhar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo