'Zastrašujuće' / Dobronić uzburkao političare svojim intervjuom: Glavni tajnik HDZ-a: 'To nije njegov posao'; Grbin: 'Vlada kao da želi taj štrajk'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Neva Zganec/PIXSELL

Dobronić je izjavio da se Vlada Andreja Plenkovića stavlja u superiornu poziciju prema sudstvu

20.1.2024.
15:02
Patrik Macek/PIXSELL, Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik HDZ-a i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić poručio je u subotu da davanje političkih ocjena o demokratski i legitimno izabranim državnim dužnosnicima nije posao nijednog suca, pa tako ni Radovana Dobronića.

"Davanje političkih ocjena o demokratski i legitimno izabranim državnim dužnosnicima Republike Hrvatske nije posao nijednog suca, pa tako ni poštovanog predsjednika Vrhovnog suda RH. Tko ima takve ambicije, slobodno se može, uz ispunjavanje zakonskih pretpostavki, kandidirati na izborima i dobiti mandat", objavio je Katičić na društvenoj mreži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirao je time na Dobronićeve izjave iz intervjua za Jutarnji list da se Vlada Andreja Plenkovića stavlja u superiornu poziciju prema sudstvu, ponaša kao poslodavac sucima, a da su rečenice premijera i ministra u duhu jedinstva vlasti.

Image
'Plaća je jamac neovisnosti' /

Predsjednik Vrhovnog suda napao Plenkovića: 'Čak je i Tuđman bolje shvaćao neovisnost sudstva'

Image
'Plaća je jamac neovisnosti' /

Predsjednik Vrhovnog suda napao Plenkovića: 'Čak je i Tuđman bolje shvaćao neovisnost sudstva'

U razgovoru za subotnje izdanje, nakon najave novog sudačkog štrajka, Dobronić ističe da pitanje indeksacije sudačkih plaća nije sindikalno pregovaranje, kako to Vlada predstavlja u javnosti, već pretpostavka za neovisnost sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malenica: 'Preuzeli su odgovornost za štrajk i sve njegove posljedice'

Na intervju se danas osvrnuo i ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica.

"Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Tako mi podržavamo javno objavljeno mišljenje predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića od prije nekoliko dana da prijetnje bojkotom izbora od strane Udruge hrvatskih sudaca nisu društveno prihvatljive te da suci ipak svoje zahtjeve ne bi trebali pokušati ostvariti kroz ugrožavanje demokratskih i izbornih procesa", kaže Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno zato što su već dvaput ovaj tjedan odbili ispunjenje vlastitog zahtjeva o uvođenju materijalnih prava i u prosjeku povećanje mjesečne plaće za 700 eura neto u manje od godinu dana", komentirao je za Jutarnji list i dodao da bi to bilo najveće povećanje plaće sudaca u proteklih nekoliko godina da je Udruga na to pristala.

"Nažalost, odbijanjem vlastitog zahtjeva i povećanja plaća, Udruga hrvatskih sudaca ponovno je dokazala da je odluka o provođenju štrajka donesena danima prije posljednjih razgovora s Vladom i prije Odluke Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca. Ako se ne varam, upravo je vaš medij pisao o tome. Posljednjim odbijanjima vlastitih zahtjeva i povećanja plaće, preuzeli su odgovornost za štrajk i sve njegove posljedice", istaknuo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin: 'Kao da im odgovara da pravosuđe ne radi...'

Upitan za štrajk sudaca, šef SDP-a Peđa Grbin se referirao na intervju predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića Jutarnjem listu u kojemu je, kaže iznio podatke koji su "zapanjujući" pa i "zastrašujući", a to je da premijer više od pola godine nema vremena za sastanak s njim.

"Zastrašujuće je da predsjednik Vlade nema vremena za razgovor s predsjednikom Vrhovnog suda o problemima u pravosuđu koji ne uključuju samo štrajk, već i niz drugih stvari kao što je dugo vođenje sudskih postupaka", rekao je šef SDP-a, dodajući da ni ministar pravosuđa Malenica, nakon što su suci najavili štrajk, deset dana nema vremena za sastanak s njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je skandalozno", kaže Grbin i dodaje kako ima osjećaj da Vlada taj štrajk želi i kao da im odgovara da pravosuđe ne radi jer se u takvoj situaciji ne mogu voditi kazneni postupci kojih je, ističe, najviše upravo protiv članova HDZ-a.

Benčić o Plenkoviću: 'Sam pao, sam se ubio'

Najavu "bijelog štrajka" sudaca komentirala je i Sandra Benčić iz Možemo. Benčić je stav premijera Andreja Plenkovića opisala riječima "sam pao, sam se ubio" te podržala zahtjeve sudaca jer "ne može premijer određivati plaće sucima kao drugoj grani vlasti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suci štrajkaju zbog toga što žele da prestane situacija u kojoj premijer milošću odlučuje od godine do godine kolike će im biti plaće i na taj način "stavlja treću granu vlasti, pravosudnu vlast, u podređeni položaj u odnosu na izvršnu vlast".

Kao što je on uz pomoć svojih pulena u Saboru parlament i zakonodavnu vlast potpuno degradirao, tako želi napraviti i sa pravosudnom vlasti, ocijenila je te dodala da sada "napokon imamo ljude koji kažu 'nećeš nas kupiti s povišicom od ovoliko ili onoliko, nego tražimo neovisnost, tražimo indeksaciju plaća i da je jasno i predvidljivo koji su kriteriji kolike će naše plaće biti', a ne da to ovisi o odluci nekog premijera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući cjelokupno stanje u pravosuđu ocijenila je da ono ne radi dobro zbog toga što je sistemski napravljeno tako da ne može raditi dobro. Pravosuđe ne radi dobro ne zato što imamo nekvalitetne ljude, nego zato što je HDZ-u bilo u interesu da pravosuđe ne radi dobro, ustvrdila je.

"Da je njima u interesu da pravosuđe rade dobro imali bismo drugačiji sustav, od izbora sudaca, do izbora državnih odvjetnika, imali bismo drukčiji sustav određivanja plaća, napredovanja, pa bi onda zaista najbolji od najboljih išli u pravosuđe, sudstvo, državno odvjetništvo. Umjesto toga imamo potpuno obratni trend već desetljećima", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Dobronić o bijelom štrajku: 'Posljednjih 10 dana nisam se čuo s Malenicom. Bio je zauzet, pa se nije javljao'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo