šef vrhovnog suda / Dobronić o smjeni sudaca Mrčele i Kosa: 'Oni ne žele ni minimum promjena.' Komentirao i svoju zaradu od 10.000 eura

Image
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Dobronić je rekao da ne misli da će njegov potez ugroziti rad Vrhovnog suda

8.7.2022.
14:21
Zeljko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u četvrtak je smijenio suca Damira Kosa s dužnosti predsjednika kaznenog odjela najvišeg suda, a Marina Mrčelu s mjesta šefa Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i EU. Dobroniću su bile neprihvatljive izjave koje je sudački dvojac iznio, među ostalim, na nedavnom okruglom stolu organiziranom na Vrhovnom sudu o izvansudskim aktivnostima sudaca.

Dobronić se pak danas obratio javnosti vezano uz smjenu sudaca i taj okrugli stol na koji su, kaže, poziv dobili svi suci Vrhovnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na skup su dobili poziv svi suci, a odazvali su se oni koji su bili zainteresirani da negiraju tvrdnje. Možda bi bio zadovoljniji da su se priključili oni koji su za to, znam da ih ima", rekao je Dobronić i dodao: "Raspravljali su na način da su onemogućili raspravu."

“Moramo provesti pravu europeizaciju našeg pravog sustava, za što sam dobio podršku u Saboru. Sad to moramo i provesti, u praksi, ne samo na riječima. Jasno sam rekao da svoja mišljenja mogu dati udruge, udruga sudaca, Sabor, Vlada”, kazao je. "Radi se o uvođenju propisa i standarda EU. Ako želite to tumačiti kao moju taštinu, možete, to je vaša stvar", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ispitivanje sudstva /

Dobronić sucima poslao upitnik, tvrdi da su sudovi izgubili kompas, no neki misle da je upitnik nezakonit

Image
ispitivanje sudstva /

Dobronić sucima poslao upitnik, tvrdi da su sudovi izgubili kompas, no neki misle da je upitnik nezakonit

“Ja sam predsjednik suda, napravio sam ono što sam smatrao da je u interesu suda. Oni se moraju ponašati kao svi drugi. Nisu u poziciji da imaju samo prava, imaju obveze kao suci. Suci koji se protive ovome ne žele prihvatiti ni minimum promjena, uopće ne žele o njima raspravljati, to je suština”, utvrdio je Dobronić dodajući da s većinom sudaca ima korektne odnose.

Dobronić je kritizirao suce Kosa i Mrčelu da su svojim izjavama i postupcima doveli do toga da je izgubio povjerenje u njih kao u svoje najbliže suradnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam imao drugog izbora”, kazao je Dobronić.

Novinari su ga pitali i o izjavi suca Kosa da je zanimljivo da pitanje zarade sudaca izvan sudnice poteže Dobronić koji zarađuje 10.000 eura kao šef DIP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ovako jedva jako zanimljiva primjedba. Kad je u pitanju pisanja članaka i predavanja, to čovjek radi svojevoljno. A ja sam predsjednik DIP-a po sili zakona, tu naknadu dobivam kao dio tog imenovanja. Ja bih radio taj posao i bez naknade, nisam to birao", rekao je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo