jačanje desnice / Dobrodošli u Hrvatsku: zemlju kojoj u 2016. nije jasno tko je pobijedio 1945.

Europa danas slavi Dan pobjede nad nacizmom i fašizmom, a Hrvatska još uvijek nije sigurna tko je pobijedio pa jedni slave antifašizam, a drugi fašizam

9.5.2016.
22:41
VOYO logo

Dok se danas u Hrvatskoj izjednačavaju ustaše i partizani, van granica naše zemlje snimaju se filmovi o usponu desnice u Lijepoj našoj, o nama pišu ugledni svjetski časopisi, a State Department hrvatskog ministra vanjskih poslova ne pušta dalje od telefonske govornice na svojoj porti. Prošlog je mjeseca 130 milijuna Francuza i Nijemaca moglo vidjeti dokumentarac televizije ARTE o jačanju europske desnice, gdje je Hrvatska prikazana kao država u kojoj divlja novoprobuđeni fašizam. Premijeru tog filma večeras je imala priliku vidjeti i zagrebačka publika. Za mnoge u publici, tajming nije mogao biti bolji.

Image
duboki jaz u društvu /

Državno odvjetništvo istražuje je li Prcelina izjava o NDH kazneno djelo, analitičari: 'Dotakli smo dno'

Image
duboki jaz u društvu /

Državno odvjetništvo istražuje je li Prcelina izjava o NDH kazneno djelo, analitičari: 'Dotakli smo dno'

"Mogli bismo reći '33. godina koja se vraća. S obzirom na javni diskurs, klimu koja se potiče, definitivno se moramo svi zajedno uhvatiti ukoštac s takvim problemima", istaknula je voditeljica Daniela Trbović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer moguće je da se na nedjeljnoj misi izravno prenošenoj na nacionalnoj televiziji izgovori da NDH nije bila zločinačka tvorevina. 

"Ja nikako ne mogu oprostiti Kolindi Grabar Kitarović što je izjavila da je Hrvatska država nezavisna nije bila nezavisna i da je bila zločinačka", kazao je jučer svećenik Luka Prcela, prior dominikanskog samostana u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo sada razmatra ima li u propovijedi svećenika elemenata kaznenog djela, a on i dalje najmračniju stranicu hrvatske povijesti ne smatra zločinačkom.

"Ostajem pri tezi da je NDH bila međunarodno priznata država kao i sve države, i ništa manje neovisna nego ova sadašnja", dodao je Prcela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to događa se nakon što su se u Jasenovcu održale tri komemoracije, pa na službenoj prvi put u povijesti nije bilo predstavnika najbrojnijih stradalnika - Srba i Židova. Državni vrh za govornicom nije izustio ni slova.  

Primjeri su gotovo svakodnevni. Jedan je Splićanin uhapšen i izvrijeđan u policiji, zato što je ispisao grafit 'Smrt fašizmu - sloboda narodu', na mjestu na kojem je ta poruka stajala i '43. pri ulasku Nijemaca u grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je objavio pjesmu 'Mi Hrvati' na YouTubeu, glumac Rene Bitorajac se suočio s bujicom uvreda i prijetnji, a desničarski portali su čak objavili njegovu kućnu adresu gdje živi s dvoje maloljetne djece. Zbog gromoglasne šutnje na otvoreni poziv na linč, reakciju od vlasti traže Kulturnjaci.

"To što se događa kolegi Bitorajcu je samo pokazatelj akceleracije ludila koje je ova vlast svojom šutnjom, a i svojim priopćenjima, generirala i koju i dalje opslužuje", upozorava glumica Urša Raukar, aktivna u inicijativi Kulturnjaci 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to vide svi, pa je tako ugledni američki Foreign Policy objavio tekst u kojem analizirajući Vladu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića jasno naziva fašistom. O narušenom ugledu zemlje govori i to što ministra vanjskih poslova na dogovorenom susretu nije primio američki šef diplomacije. O mnogo čemu se šuti, kako i ne bi, kada na svakoj utakmici reprezentacije odjekuje ustaški pokliči, a da se zbog toga nikome ništa nikada ne dogodi.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo