Lopovi preplavili Zagreb / Dobro su organizirani, ubace se među turiste pa kreću u akciju, posebno na jednoj lokaciji

Policija je gotovo nemoćna u borbi protiv njih jer ih moraju uhvatiti pri krađi

29.7.2018.
8:00
VOYO logo

Zagrebački turistički vodiči već godinama muče muku s džeparima. Organizirane grupe, najčešće rumunjskih državljana, ubacuju se među turiste prilikom razgledavanja te vrebaju neoprezne.

Policija je gotovo nemoćna u borbi protiv njih jer ih moraju uhvatiti pri krađi, a drski lopovi ukradeno odmah proslijede kolegama u zločinu. Policiji odmaže i to što turisti nerijetko odustanu od prijave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katedrala posebno primamljiva

Zagreb je postao turistička meka. I usred ljeta na svakom koraku su turisti, a to jako dobro znaju i iskorištavaju džepari. Potvrđuje nam to i Antica koja se turizmom bavi cijeli život, a već 12 godina vodi ture po Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje goste su jednom opljačkali prije nego što su ti turisti džeparoši bili poznati na Dolcu. I bilo je prilično problema jer je osim novca nestala i putovnica", rekla je Antica Grubišić.

Turistički vodiči kažu kako se većina pljački događa upravo pri obilasku Donjeg i Gornjeg grada. S time da je jedna od lokacija na kojima se najčešće događaju upravo kraj katedrale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kradu žene iz Rumunjske

Posljednjih godina pljačke izvodi nekoliko dobro uigranih skupina žena iz Rumunjske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da grupe izlaze iz autobusa u Palmotićevoj, one tamo šeću. Druga točka je maketa Grada zagreba, dolje ispod katedrale, znači to je jedan punkt, i naravno slavni javni WC te Dolac", objašnjava gospođa Grubišić.

Često se prerušavaju u turiste noseći fotoaparate te se ubacuju u grupe, a turisti se u Zagrebu uglavnom osjećaju sigurno pa manje paze na stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog kradljivaca na oprezu moraju biti i turistički vodiči koji grupe štite i tako što jedni drugima šalju fotografije počinitelja. Policija ne može puno jer ih mora uhvatiti u krađi pa se i oni Oslanjaju na fotografije.

Dobro su organizirani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro su organizirani, kaže gospođa Grubišić. Najprije jedan lopov ukrade, ukradenu stvar preda drugom, a ovaj drugi pobjegne.

Policija je imala nekoliko sastanaka s turističkim vodičima, ali osim osnovne edukacije o džeparenju i obećanja o policajcima u civilu, stvari se i nisu pomakle nabolje. Štoviše, vodiči tvrde kako se broj krađa drskih grupa, koje inače operiraju i na Plitvicama i u Dubrovniku, povećava. Uz to, veliki broj pokradenih turista na kraju odustane od prijave pa lopovi neometano nastavljaju dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo