pokazala analiza / Dobro pazite što kupujete! Više od polovice maslinovih ulja koja nam prodaju kao ekstradjevičanska, to u stvari nisu

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Čak 14 ih je palo na senzorskim analizama i parametrima kvalitete, zbog čega je izdano i devet optužnih prijedloga nadležnim sudovima

24.2.2021.
7:18
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradjevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradjevičanskih, alarmantni su podaci Državnog inspektorata, čiji su inspektori u lanjskoj godini uzorkovali i analizirali kvalitetu, sljedivost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja, piše Večernji list.

Čak 14 ih je palo na senzorskim analizama i parametrima kvalitete, zbog čega je izdano i devet optužnih prijedloga nadležnim sudovima, tri prekršajna naloga i tri rješenja o zabrani stavljanja na tržište ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No zabrana bi vjerojatno bilo i više da zakon trgovcima ne ostavlja mogućnost da sami povuku "neispravan" lot s tržišta bez rješenja o zabrani dokažu li da su ga neškodljivo zbrinuli, vratili dobavljaču ili predeklarirali, dok dio njih zahtijeva superanalize koje traju i osam mjeseci, a kad stignu rezultati, dokazni je materijal odavno nestao s polica, prodan je i potrošen u kućanstvima.

K tome, ako je "pala" jedna serija, pitanje je koliko ih se, s obzirom na mali broj uzorkovanja, a samo smo u 2019. uvezli 4,5 milijuna litara maslinova ulja za 14,6 milijuna eura, provuklo neopaženo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Ljubenkov, predsjednik Zajednice udruga uljara i maslinara Hrvatske, ne isključuje procjene kako je trenutačno i našeg maslinova ulja više u sivoj zoni nego na policama trgovaca.

"No ako je uvozno 20-30 kn, a naše 70, što mislite koje će potrošač odabrati", pita on, uvjeren kako bi astronomske kazne i do 100.000 kuna te stotine umjesto 25 kontrola godišnje uvele puno više reda. Ovako se dampingom ugrožava domaća proizvodnja, a kad ona nestane, kao što se događa i s mlijekom, šećerom... i uvozno će ulje biti skuplje", kazao je za Večernji list.



Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo