Adventski vikend. U gradu dvjesto tisuća ljudi i bezbroj kućica s ponudama. Dobar posao ili ne? Krenimo redom.
Dino Anlar student je pete godine strojarstva i radi na prvoj kućici koju smo posjetili. Nalazi se na Strossmayerovom šetalištu na Gornjem gradu. Najam i prvo ulaganje 60.000 kuna i vodi je student.
Sestra koja puno pomaže studira računovodstvo i financije.
"Morali smo sjesti i to sve razrediti, cijeli plan. Radili smo tu i financije - u što uložiti i u što ne uložiti. Ne bi trebalo puno stvari prodavati, trebalo bi malo", kazala je Jasmina Anlar, također studentica.
Konačna ponuda: rakije, hot gin i germknedle. Do sad su ih prodali dvije i pol tisuće, a gin se toči u litrama.
"Iskoristio sam 100 litara gina, to je 1000 čaša gina. To naplaćujemo 25 kuna, to je 25.000 kuna. Gin nije jeftin jer uzimamo premium marku - litra gina košta 200 kuna", dodaje Dino.
Prva računica: početni ulog 60.000 kuna - zarada 120.000 kuna = 60.000 kuna u plusu.
Kućica broj dva na istoj je lokaciji na Gornjem gradu. I opet studentski biznis.
Na njoj radi Petar Labrović i student je pete godine na Prirodoslovno Matematičkom Fakultetu, smjer Geologija. Kućica je malo manja, njega je manje ispalo neke druge kolege na Adventu. Njegova kućica je oko 20 tisuća kuna s PDV-om.
Radi sam, u pomoć priskaču dvojica studenata. Posebna im je ponuda: soparnik i sinjski uštipak s pršutom i sirom.
"Sad smo prodali nekih 12 kila pršuta, sve skupa je to oko nekih 1400 kuna. Sir je ementaler koji komercijalno kupujemo u dućanima - do sad 100 eura", kaže Petar.
Svaki dan potroši dvije litre ulja, pet kilograma brašna i vikendima ispeče više od 200 uštipaka. Kad se sve zbroji i oduzme: Ulog 50 tisuća kuna, dobit 70.000 tisuća kuna i na kraju Adventa u plusu je 20 tisuća.
Tako zarađuju studenti. A veterani ?
Andrija Anđeli Radovani ima kućicu treću godinu za redom.
I u tri godine kaže promijenila se lokacija, ali i cijena najma -
porasla je za 30%.
Njegova je kućica na Strossmayeorovom trgu.
"Polog je iz godine u godinu drugačiji, prve godine smo morali puno više uložiti, a ove godine što se tiče najma, to vam ne smijem reći to je poslovna tajna", kazao je Andrija.
Kod njega se samo pije - a i njegova je posebna ponuda ovogodišnji hit - kuhani gin. Svaki dan proda se 10 litara.
Ulog, zarada. Kad se sve zbroji i oduzme - isplati li se unajmiti kućicu?
"Mislim da meni kao malom poduzetniku se isplati, ne znam kako je starijim poduzetnicima sa svim ostalim nametima. Nisu to Maldivi, a isplati se", dodaje Andrija.
Posljednja računica: trideset jedan radni dan, jer ako je neradni - plaćate penale. Studenti i mladi poduzetnici zarađuju od 20 pa do nekoliko desetaka tisuća kuna. Oni iskusniji i ozbiljniji ugostitelji s većom ponudom i više zaposlenih - koliko zarađuju? To samo Advent zna.