nema slobodnih blagdana /

Dobar posao na zagrebačkom Adventu: ovi ljudi rade bila kiša, snijeg ili minusi, izračunali smo koliko im se to isplati

Nema slobodne nedjelje, Badnjaka, Božića ni Nove Godine za ljude koji rade na zagrebačkom adventu. Oni ovih mjesec dana rade od rano ujutro do ponoći bila kiša snijeg ili minus temperature. Jer - isplati se

19.12.2017.
22:17
VOYO logo

Adventski vikend. U gradu dvjesto tisuća ljudi i bezbroj kućica s ponudama. Dobar posao ili ne? Krenimo redom.

Dino Anlar student je pete godine strojarstva i radi na prvoj kućici koju smo posjetili. Nalazi se na Strossmayerovom šetalištu na Gornjem gradu. Najam i prvo ulaganje 60.000 kuna i vodi je student.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sestra koja puno pomaže studira računovodstvo i financije. 

"Morali smo sjesti i to sve razrediti, cijeli plan. Radili smo tu i financije - u što uložiti i u što ne uložiti. Ne bi trebalo puno stvari prodavati, trebalo bi malo", kazala je Jasmina Anlar, također studentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačna ponuda: rakije, hot gin i germknedle. Do sad su ih prodali dvije i pol tisuće, a gin se toči u litrama.

"Iskoristio sam 100 litara gina, to je 1000 čaša gina. To naplaćujemo 25 kuna, to je 25.000 kuna. Gin nije jeftin jer uzimamo premium marku - litra gina košta 200 kuna", dodaje Dino.

Prva računica: početni ulog 60.000 kuna - zarada 120.000 kuna = 60.000 kuna u plusu.

Kućica broj dva na istoj je lokaciji na Gornjem gradu. I opet studentski biznis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njoj radi Petar Labrović i student je pete godine na Prirodoslovno Matematičkom Fakultetu, smjer Geologija. Kućica je malo manja, njega je manje ispalo neke druge kolege na Adventu. Njegova kućica je oko 20 tisuća kuna s PDV-om.

Radi sam, u pomoć priskaču dvojica studenata. Posebna im je ponuda: soparnik i sinjski uštipak s pršutom i sirom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad smo prodali nekih 12 kila pršuta, sve skupa je to oko nekih 1400 kuna. Sir je ementaler koji komercijalno kupujemo u dućanima - do sad 100 eura", kaže Petar.

Svaki dan potroši dvije litre ulja, pet kilograma brašna i vikendima ispeče više od 200 uštipaka. Kad se sve zbroji i oduzme: Ulog 50 tisuća kuna, dobit 70.000 tisuća kuna i na kraju Adventa u plusu je 20 tisuća.

Tako zarađuju studenti. A veterani ?  

Andrija Anđeli Radovani ima kućicu treću godinu za redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u tri godine kaže promijenila se lokacija, ali i cijena najma - porasla je za 30%.
Njegova je kućica na Strossmayeorovom trgu.

"Polog je iz godine u godinu drugačiji, prve godine smo morali puno više uložiti, a ove godine što se tiče najma, to vam ne smijem reći to je poslovna tajna", kazao je Andrija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod njega se samo pije - a i njegova je posebna ponuda ovogodišnji hit -  kuhani gin. Svaki dan proda se 10 litara. 

Ulog, zarada. Kad se sve zbroji i oduzme - isplati li se unajmiti kućicu?

"Mislim da meni kao malom poduzetniku se isplati, ne znam kako je starijim poduzetnicima sa svim ostalim nametima. Nisu to Maldivi, a isplati se", dodaje Andrija.

Posljednja računica: trideset jedan radni dan, jer ako je neradni - plaćate penale. Studenti i mladi poduzetnici zarađuju od 20 pa do nekoliko desetaka tisuća kuna. Oni iskusniji i ozbiljniji ugostitelji s većom ponudom i više zaposlenih - koliko zarađuju? To samo Advent zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo