Pfizerovo cjepivo / Cjepivo je stiglo i do Dubrovnika: 'Počinje novo doba u borbi protiv COVID-19'

Image
Foto: Arhiva/Grgo Jelavic/PIXSELL

Kampanja vezana uz cijepljenje ostavljena je za početak siječnja

29.12.2020.
7:00
Arhiva/Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Drugi je dan cijepljenja u Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj. Dosad je Pfizerovo cjepivo primilo više od dvije tisuća Hrvata, bez nuspojava. Do Nove godine stiže još gotovo 8 tisuća doza, a tijekom siječnja i veljače pošiljke će stizati svaki tjedan. Cijepljene je danas krenulo i u Općoj bolnici Dubrovnik. 

Na jugu

Cjepivo je stiglo na jug. Prvi se cijepio mladi specijalizant koji nije prebolio koronavirus, a odmah nakon njega i ravnatelj bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sretan sam zbog toga. Nadam se da je ovo jedan početak kraja ove epidemije. Bilo je bezbolno bez ikakvih tegoba'', rekao je Jakov Ivanišin, specijalizant oftalmologije u Općoj bolnici Dubrovnik.

''Bilo je nekih koji su u šali rekli, ravnatelju prvo se vi cijepite pa ćemo onda mi. Pa evo ja sam svoj dio obveze ispunio'', kazao je Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepit će se 175 osoba, od toga 80 u Dubrovniku. Za dva dana očekuje se nova isporuka.

''Od danas počinje novo doba u borbi protiv COVID-19. Imamo prekretnicu, to je novo cjepivo. Nažalost jedan dio naših sugrađana nas je napustio, nisu dočekali'', izjavio je Mato Lakić iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljenje je počelo i u KBC-u Rijeka. Više od pola djelatnika je reklo da će se cijepiti - među prvima ravnatelj.

Image
stigli najnoviji podaci /

Stožer o borbi s koronom, potresu, propusnicama i nuspojavama cjepiva: Do sinoć cijepljeno više od 2.000 ljudi

Image
stigli najnoviji podaci /

Stožer o borbi s koronom, potresu, propusnicama i nuspojavama cjepiva: Do sinoć cijepljeno više od 2.000 ljudi

''Tih prvih 200 doza ide za one djelatnike koji rade na COVID odjelima, to su naša dva respiratorna centra i naših 6 covid odjela'', rekao je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatsku je stiglo 9750 doza. Kroz ovaj tjedan stiže još 8 kutija, odnosno 7800 doza. Tijekom siječnja i veljače isporučivat će se 18 kutija na tjedan. 
''Tijek cijepljenja je prošao uredno. Ja i moja specijalizantica smo došle odraditi taj veliki čin. S tim da jesmo na ovom odjelu COVID, ali mi želimo i da naša agonija prestane s našim pacijentima'', izjavila je Marijana Mikačić, internist i intenzivist u KBC-u Split.

Nuspojave su moguće u prvih 15 minuta, do sad nije bilo ozbiljnijih. U Klinici za infektivne bolesti dvoje je imalo blaži osip, no za jednu osobu treba utvrditi je li povezano s cjepivom. Tek će iduće godine u liječničke ordinacije.
''Negdje do druge polovice siječnja kada će cijepiti starije osobe i osobe s kroničnim bolestima doći će i Modernino cjepivo koje u frižideru može stajati 30 dana, dok Pfizerovo može samo pet. Smatramo da će to olakšati rad liječnicima obiteljske medicine'', kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja vezana uz cijepljenje ostavljena je za početak siječnja, a članovi Stožera poručili su da će se cijepiti pred kamerama čim stignu veće količine cjepiva.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo