Do kraja godine ne smijemo više dići ni jedan kredit

Vlada će ove godine za otplatu kamata za novo zaduženje izdvojiti čak 5 posto vrijednosti godišnjeg proračuna ili 6,3 milijarde kuna. Jednaki iznos izdvaja se svaki mjesec za sve mirovine.

13.7.2010.
22:16
VOYO logo

Hrvatska se nastavila zaduživati usprkos upozorenju guvernera središnje banke Željka Rohatinskog da to ne čini, piše Večernji list.

arti-201007130318006''Činjenica je da neki nisu uspjeli u plasmanu obveznica i s te je strane ministar Šuker u pravu, no isto je tako činjenica da se deficit povećava, a to nije dobro'', komentirao je Rohatinski, koji je kazao da se ovo zaduženje države uklapa u projekcije koje je prošli tjedan iznio u parlamentu, no i dalje smatra da Vlada mora smanjivati potrošnju i tako izbjeći potrebu za zaduženjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će ove godine za otplatu kamata izdvojiti čak 5 posto vrijednosti godišnjeg proračuna ili 6,3 milijarde kuna. To odgovara vrijednosti dviju mjesečnih mirovina.

Guverner se nada da će zaduženje biti i posljednje u ovoj godini, no ekonomski analitičari ne vjeruju u to. Tako Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, očekuje novi Šukerov let prema svjetskim financijskim tržištima već u jesen jer treba pripremiti novac za nove deficite, a u veljači 2011. stiže na naplatu i 750 milijuna eura prije izdanih inozemnih obveznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rohatinski je kazao da su na Markovu trgu ignorirali njegovo upozorenje da ni obrana tečaja neće imati smisla ako izostanu Vladine reforme.

arti-201007090041006Država izdaje obveznice na domaćem tržištu od 1,5 milijarda kuna na deset godina i s kamatama od 6,75 posto, te 650 milijuna eura, također na 10 godina, ali s malo nižom kamatnom stopom od 6,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na američkom tržištu Vlada se ovaj put zadužuje za već poznatu svotu od 1,25 milijarda dolara s kamatnom stopom od 6,625 posto. Posuđenim novcem pokrit će se proračunski manjak, refinancirat će se dugovi te stvoriti uvjeti za provedbu reformi.

Iako su ovih dana iz HDZ-a poručivali kako, zatreba li, mogu računati i na ruke haenesovaca u Saboru, Radimir Čačić je kazao kako se HDZ-ova vlada nije spremna suočiti s istinom i da je to razlog novog zaduživanja, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201007130252006''Ovo je priznanje naših velikih makroekonomskih nestabilnosti, od toga da naša proizvodnja ne pokriva potrošnju, da je uvoz i dalje dvostruko veći od izvoza i da je nezaposlenost u Hrvatskoj dvaput veća od prosjeka EU. Naš je položaj sada mnogo lošiji jer smo pogoršali ukupnu zaduženost. Do kraja godine trebat će nam još pet milijardi kuna jer očekujem da će deficit šire države biti oko 20 milijardi kuna'', rekao je SDP-ov ekonomist Ljubo Jurčić te zaključio da će nova posudba stabilizirati državne financije pa nema potrebe za rebalansom proračuna u tehničkom smislu, ali da je politički rebalans prijeko potreban.

Prethodni članak:

arti-201007110209006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo