DO KADA MOGU TRAJATI KONZULTACIJE? / Ustav je spreman za 'apdejtanje'

Image

"Nemamo izrijekom napisano, ali tumačenje je da je konzultacije mogu trajati minimalno 30 dana i maksimalno 90 dana, izjavila je profesorica ustavnog prava iz Rijeke, Sanja Barić.

15.12.2015.
9:00
VOYO logo

Sanja Barić je ponovila da su se svi ustavni stručnjaci koji su se u ponedjeljak okupili na poziv Predsjednice složili da ona ima pravo raspisati izbore i prije konstituiranja Sabora. "To je jedinstveno stajalište. Ustavni rok za sazivanje sjednice je 20 dana nakon objave rezultata, a to je danas, odnosno sutra."

Image
STRUČNJACI SUGLASNI: /

"Predsjednica može raspisati izbore i prije konstituiranja Sabora"

Image
STRUČNJACI SUGLASNI: /

"Predsjednica može raspisati izbore i prije konstituiranja Sabora"

"Mi imamo raniji saziv, odnosno tehnički Sabor do 22. 12. i to je otprilike krajnji rok. U Ustavu ne piše izričit datum, ali ako ne budemo imali Sabor do Božića - recimo da bi to mogao biti poziv na akciju," rekla je Barić u razgovoru za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kada konzultacije mogu trajati?

"Nemamo izrijekom napisano, ali tumačenje je da je to može trajati minimalno 30 dana i maksimalno 90 dana, ako nakon 60 dana imamo vrlo izgledan dogovor, što predsjednica može vrlo lako utvrditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavna kriza i promjene Ustava

Često se spominje da treba izbjeći ustavnu krizu. Kada bi nastupila ustavna kriza i što bi to značilo za državu?

"Živimo u vrijeme civilizacije kada se vijesti okreću na skandal. Dakle, ovdje se ne radi o krizi, ovo je redovna situacija, ali nismo navikli na nju. Nismo ni blizu krize političke naravi, ovo je samo nova situacija pregovora i dogovora, koji su došli nakon izbora - mi smo navikli da nam neposredno nakon izbora sve bude jasno. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad bi došlo do problema, ne bismo imali Sabor, ne bismo proveli izbore, isteklo bi tromjesečno financiranje, proračuna ne bi bilo i događalo bi se da mandat ustavnim sucima također istječe i da su u produžecima mandata koji traju 6 mjeseci."

Ima li u Ustavu pitanja koja su dvojbeno riješena?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje stanovište od ranije je da je Ustav spreman za osvježavanje, "apdejtanje", ne samo oko konstituiranja Sabora i imenovanja Vlade, već i oko pitanja ljudskih prava, referenduma, pravnih propisa. No, javnost tek kad se dogodi ovakva situacija uoči grešku. Političke stranke moraju biti spremne za proces ustavnih reformi koje bih preporučila, jer ih smatram nužnim", kazala je Barić na N1.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo