Dnevnik Sandre Križanec je 'propagandna nakaza'

Documenta je u istraživanju analizirala Dnevnike emitirane u vrijeme izricanja presuda Gotovini, Markaču i Čermaku.

4.8.2011.
18:16
VOYO logo

Hrvatska televizija je o presudi generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku izrečenoj u Haagu 15. travnja u središnjem Dnevniku izvještavala tako da je gledatelje suštinski dezinformirala, manipulirala, davala paušalne i politikantske izjave, a njeni novinari nisu baratali činjenicama.

Glavni je to zaključak istraživanja analize sadržaja središnjih informativnih emisija HTV-a, posebno Dnevnika, emitiranih od 15. do 30. travnja koje je napravljenu u okrilju Documente – centra za suočavanje s prošlošću, a koje je objavio Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevnik emitiran 15. travnja kojega je uredila Sandra Križanec Eugen Jakovčić iz Documente na konferenciji za novinare nazvao je propagandnom nakazom zbog koje odgovorni trebaju snositi sankcije.

U tom je razdoblju 36,8 posto minutaže Dnevnika bilo posvećeno presudi, a žrtve su dobile priliku da govore samo u jednom slučaju. HTV-u je Suzana Kunac, suradnica na istraživanju, prigovorila i zbog kršenja vlastitog Etičkog kodeksa koji zabranjuje objavljivanje anketa s građanima u vijestima. Upravo su te ankete bile često prikazivane i građani su druga najzastupljenija skupina govornika u tim Dnevnicima, iza novinara, a ispred stručnjaka. Posljedica toga je da su neinformirani građani informirali neinformirane građane pred televizorima, smatra Eugen Jakovčić iz Documente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnoj televiziji zamjereno je slabo praćenje samog sudskog postupka kao i učestalo nagovještavanje oslobađajuće presude čime je doprinijela eskalaciji stava kojim se opravdavaju zločini počinjeni s hrvatske strane, smatra Jakovčić.

U Documenti će napraviti i detaljnu analizu Dnevnika 3, Hrvatske uživo i Pulsa Hrvatske emitiranih u istom razdoblju pri čemu je Dnevnik 3 posebno apostrofiran kao neprofesionalan, manipulativan i suprotan profesionalnoj etici, a istaknuti su razgovori Dijane Čuljak Šelebaj s Jurom Radićem i Davorom Domazetom Lošom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201105110653006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo