Tomislav Cerovac za rtl / Djelatnicima zagrebačkog sanitetskog prijevoza pridružuju se i drugi: 'Javlja ih se sve više'

Povjerenik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Karlovac Tomislav Cerovac pojasnio je za RTL tko će točno ići u štrajk

7.2.2020.
19:41
VOYO logo

Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza i dalje su u štrajku. Odluka o mogućoj zabrani prebačena je za sljedeći tjedan!

No, zna se da od iduće srijede u štrajk kreću i medicinski tehničari iz drugih dijelova Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači i medicinski tehničari zagrebačkog sanitetskog prijevoza ne odustaju. U štrajku su treći dan.

''Što se tiče koliko nas štrajka obmane su da je samo 35 i da je samo vozača. To nije istina, nas je puno veći broj. Od 120 zaposlenih polovica, ako ne i više i medicinski tehničari i sestre su isto s nama'', poručio je Krešimir Topić iz Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zavodu za hitnu medicinu priznaju da im nije lako.

''Pomažu nam djelatnici svim ustanova Grada Zagreba, ZET-a, tako da je jučer prevezeno 383 bolesnika u sanitetskom prijevozu što je uobičajeni broj bolesnika koji se preveze tijekom dana. Možda je bilo nešto duže čekanje, međutim ništa značajnije'', izjavio je Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako će biti potrebno, angažirat će i dodatne snage.

''Mi se trudimo da to izdržimo. Sutra u 9 ćemo imat sastanak sa svim ravnateljima zdravstvenih ustanova Grada Zagreba, kako bi nam dalje pomagali, sa zetom, ako treba uključit ćemo i civilnu zaštitu'', rekao je Rašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djelatnici sanitetskog prijevoza traže vraćanje starih koeficijenata i izjednačavanje s plaćama kolega u hitnoj pomoći, koji su plaćeni oko 1500 kuna više.

''Smatram da smo isto educirani i svi smo završili istu školu i ja ne vidim razloga da bi oni imali veću plaću, da bi mi imali manju', kazala je Petra Klarić, medicinska sestra u sanitetskom prijevozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački Zavod za hitnu medicinu tražio je zabranu štrajka. Jutros je održano ročište na zagrebačkom Županijskom sudu, koji će odluku donijeti u ponedjeljak. No, štrajk idućeg tjedna najavljuju vozači i medicinski tehničari i u drugim dijelovima Hrvatske.

''Sanitetski prijevoz koji mi obavljamo nije klasični sanitetski prijevoz. To je hitni medicinski prijevoz koji znači ja kao vozač preuzmem anesteziju, vozim nestabilnog pacijenta na dalje liječenje. Imate situaciju ovdje da hitna pokupi pacijenta dva kilometra od objedinjenog, onda mi preuzimamo i ne znam za dva i pol sata. Ako netko misli da nije stres vozit dva i pol sata u punom gasu'', poručio je Božidar Jakelić, vozač sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva, koji smatra da vozači saniteta i hitne ne rade u istim okolnostima poručuje:

''Ja ne bježim od tog problema, rekao sam da su njihova traženja dijelom utemeljena i da treba razgovarati i naći rješenje. Mislim da štrajk nije najbolja opcija, njihov je to odabir. Ono što smo mi napravili organizirali se, zaštitili pacijente, što ćemo raditi ubuduće'', izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očito će još jednom svi morati sjesti za stol kako pacijenti ne bi bili zakinuti.

Ukoliko sud u ponedjeljak zabrani štrajk djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza kažu da će biti u štrajku sve do konačne odluke, odnosno odluke Vrhovnog suda. No, ta odluka ne znači ništa za druge sanitetske prijevoze u Hrvatskoj jer su oni pod ingerencijom drugih županijskih zavoda, pa tako i oni kreću u štajk od srijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenik Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza Karlovac Tomislav Cerovacpojasnio je za RTL tko će točno ići u štrajk.

"U štrajk uz nas kreće većina Slavonije, dakle mi, Duga Resa, a u pregovorima smo i sa Krapinsko-zagorskom županijom i sa Zadarskom županijom. Iz dana u dan se javlja sve više zainteresiranih domova zdravlja i sanitetskih službi", rekao je Cerovac i dodao kako će se štrajk odvijati tako da će se obustaviti rad od osam do dvanaest sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom periodu biti će zbrinuti svi akutni pacijenti, dakle hitni prijevozi za Zagreb, pacijenti koji moraju ići na dijaliziranje te pacijenti koji moraju ići u Zagreb na zračenja. Ove ostale bih zamolio za strpljenje i razumijevanje", poručio je Cerovac.

Problem je dakako u iznosu plaće djelatnika koja je smanjena odvajanjem saniteta i hitne 2011. godine, što je dovelo do pada koeficijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlika između nas i kolega iz hitne je do nekih 1,500 kuna", rekao je Cerovac.

Situacija i njene posljedice biti će jasnije idući tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo