dva čupavca koja su ga spasila / Djed Jura svakog dana biciklom pređe nekoliko kilometara kako bi se brinuo o mačkama na Bundeku

Dida Jura ima 72 godine. Srce mu možda nije u najboljoj formi, ali je veliko k'o kuća. Svakog dana sjedne na bicikl, odvozi 4 kilometra, sve da bi došao na Bundek, nahraniti Tomu i Mićka - dva nekad divlja mačka

31.3.2016.
18:27
VOYO logo

Ova dva mačora žive na stablu, a zahvaljujući ovom divnom djedici, ne nedostaje im ni ljubavi, ni hrane. On o njima ne može razgovarati bez da pusti suzu jer možda on spašava njih, ali su ta dva čupavca, spasila njega. 

Stare topole na Bundeku kriju tajnu. Jednu lijepu priču o ljubavi, prijateljstvu, odricanju i snazi. Priču o dedi Juri, umirovljeniku koji je nekoć radio u zagrebačkoj tvornici žarulja, čovjeku velikog srca koji već 7 godina brine o svoja dva najbolja prijatelja, Tomi i Mićku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova priča oduševila je i bosanskog umjetnika Nedima Profacu koji je o 73-godišnjem Juri snimio i dokumentarac. 

"Ja nemam nikakvih poroka. Nemam rakije, nemam vina, nemam cigarete, nemam kave. Nemam nikakvih nuspojava. Jedina nuspojava mojeg života su ti mački. To je jedna fina stvar koja mi se dogodila u životu. Ja sam zapravo sretan zbog toga", kazao je Vjekoslav Bračun Jura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove suze su u isto vrijeme i suze radosnice i suze tuge. Puno je ljubavi dao svojim ljubimcima, a još više je, kaže, primio. Ali godine su tu. U njegovu glasu, suznim očima i odsutnom pogledu vidi se strepnja. Ako bolest ili nemoć dođu tko će njegovim najboljim prijateljima očistiti deblo, tko će ih nahraniti. Njegova prijateljica Dragica koja je prva brinula o ovim mačkama i od koje je sve krenulo je oboljela. S nostalgijom se prisjeća vremena kad je Dragica mogla dolaziti na Bundek. 

Nisu mačke njegova jedina ljubav. Voli on i križaljke, a sve donedavno je odlazio i na klizalište i po sat i pol uživao na ledu. Ali su najveća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka u kojoj je radio za veliko mu se zalaganje 'odužila' otkazom nakon 37 godina radnog staža. Ni to nije otvrdnulo njegovo srce, a ni moždani udar ga nije pokolebao u namjeri da svaki dan učini nešto dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo