Cijepljenje alergičara / Djeca u riječkoj školu idu bezobzira na broj novozaraženih, a KBC Rijeka priprema nešto potpuno drugačije

To je za mentalno zdravlje djece najbolje.

22.3.2021.
20:20
VOYO logo

Primorsko-goranska županija danima je najlošija po pitanju korone, a sve škole su prešle na online model, osim razredne nastave. Ipak, postoji iznimka. 

Ravnateljica riječke osnovne škole Vežica u čijoj je zgradi više od 500 učenika odlučila je da u školu dolaze svi. Uz to, i KBC Rijeka priprema nešto što u Hrvatskoj još nije napravio nitko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza ovih prozora učenici prate nastavu. Svi, od prvog do osmog razreda. U zgradi u kojoj je redovna osnovna škola, ali i ona za klasični i suvremeni ples, 500 je učenika. Samo jedno dijete je covid pozitivno, a osmero ih je u samoizolaciji.

"Samom najavom da će se odvijati nastava ponovno online, već treći puta ove školske godine, kod osjetljive djece uočili smo jedan napad panike i anksioznosti", kaže ravnateljica Osnovne škole Vežica Violeta Nikolić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bio okidač, da u dogovoru s učiteljima, do daljnjega idu s nastavom uživo. Kaže, to je za mentalno zdravlje djece najbolje. Prate situaciju i imaju podršku.

"Ako se netko od roditelja brine, on ima pravo ostaviti svoje dijete kod svoje kuće, kao što radimo i s djecom koja su bolesna, mislim normalno bolesna ne od covida/blic/ oni rade online", rekla je ravnateljica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
izjava premijera /

Plenković se obratio javnosti prije sjednice Predsjedništva HDZ-a: 'Deset sekundi potresa je deset godina obnove'

Image
izjava premijera /

Plenković se obratio javnosti prije sjednice Predsjedništva HDZ-a: 'Deset sekundi potresa je deset godina obnove'

Uz 74 testiranih, svaka treća osoba pozitivna 

U županiji u kojoj korona divlja danima, od jučer su u hitnoći testirane samo 74 osobe, svaka treća je pozitivna. U KBC-u od 90 covid pacijenata, 10 je na respiratoru. Iz Rijeke kreće i jedan novitet - cijepljenje teških alergičara.

"To su bolesnici koji su nekad ranije kod nekog primanja lijeka imali one najteže reakcije koje mi medicinski nazivamo anafilaktičnom reakcijom i koja može biti po život opasna, upravo takve će obiteljski liječnici upućivat na bolničko cijepljenje", kaže ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra po svoju dozu u KBC ide ovaj liječnik. Kao dijete jedva je preživio primanje antibiotika in-jekcijom. Idućih dana idu slični pacijenti koji su obaviješteni. 

"Ja ih imam recimo 5 na 2000 osiguranika u skrbi", kaže liječnik obiteljske medicine Leonardo Bressan i dodaje: "Onda ćemo u dogovoru s imunolozima, u KBC- u Rijeka ih uputiti na dogovor za cijepljenje, znači neće ići onako masovno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probir najrizičnijih bolesnika je iskorak jer će cjepivo primiti na najsigurniji mogući način, u bolnici uz tim koji je spreman zbrinuti po život opasne komplikacije.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo