'Situacija dramatična' /

Djeca godinama na čekanju: ove godine iz Doma u Nazorovoj posvojeno jedno jedino dijete

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

'Odluke o posvajanju donose se na previše mjesta. Odlazimo k svakom ministru pravosuđa i sve mu objasnimo, oni se oduševe, a nakon toga - ništa'

6.12.2017.
8:01
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Godišnje se u prosjeku posvoji 30-ero djece, no ove godine tek je jedno dijete iz institucije otišlo u obiteljsku skrb. "Situacija je dramatična", kazala je dr. Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb, zbog čega je okupila stručnjake na okruglom stolu "Dijete na čekanju", donosi Večernji list.

Novi Zakon o udomiteljstvu planira se za prvu polovicu sljedeće godine, no vrijeme je najgori neprijatelj jer godine koje djeca provedu na čekanju su nenadoknadive po pitanju robiteljske skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dječjem domu u Nazorovoj trenutno se nalazi 30-ero djece mlađe od sedam godina, iako je master planom deinstitucionalizacije sustava socijalne skrbi iz 2010. godine predviđeno da se obustavi smještaj djece te dobi u dom.

Jedno dijete je u Nazorovoj dulje od pet godina. U 2016. postojeno je šestero djece, 22 udomljeno, a isto toliko ih se vratilo u biološku obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odluke o posvajanju donose se na previše mjesta, a posao ne valja ako svi rade sve. Suci za mladež moraju biti specijalizirani. Odlazimo k svakom ministru pravosuđa i sve mu objasnimo, oni se oduševe, a nakon toga - ništa", ističe sutkinja za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike