SPORNI ĆIRILIČNI NATPISI /

Đapić: 'Oštećenje grafita u Osijeku posljedica je verbalne agresije Srbije prema Hrvatskoj'

Image

Đapić je rekao kako je snažna verbalna agresija Srbije prema Hrvatskoj počela osnutkom mješovite katoličko-pravoslavne komisije za preispitivanje uloge i položaja blaženog kardinala Alojzija Stepinca

15.2.2017.
12:02
VOYO logo

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić poručio je u srijedu kako oštećivanje grafita "Osijek-nepokoreni grad" ćirličnim natpisima nije samo vandalski čin na simbol obrane grada, već i posljedica verbalne agresije Srbije prema Hrvatskoj na koju hrvatske vlasti, kaže, nemaju jasan i odlučan stav.

Đapić je na konferenciji za novinare u Osijeku kazao kako je snažna verbalna agresija Srbije prema Hrvatskoj počela osnutkom mješovite katoličko-pravoslavne komisije za preispitivanje uloge i položaja blaženog kardinala Alojzija Stepinca, pri čemu "najviši srbijanski državni dužnosnici vode neviđenu kampanju prema hrvatskim svetinjama, koja je prešla svaku mjeru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas ne iznenađuju njihove reakcije, već nedostatak jasnog i čvrstoga stava hrvatske politike, koja je vrlo tolerantno promatrala ulazak Srpske napredne stranke u Europsku pučku stranku i olako je odustala od blokade pristupnih pregovora Srbije s EU u poglavljima pravosuđa i obrazovanja", istaknuo je Đapić.

Ne smije se, dodao je, dopustiti nesmetano vrijeđanje i omalovažavanje hrvatskih vrijednosti, već se tome mora stati na kraj, a službena hrvatska politika mora znati odlučno i čvrsto tome se suprotstaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đapić od Hrvatske biskupske konferencije očekuje jasnije stavove kada je u pitanju kanonizacija kardinala Stepinca, a od hrvatske Vlade da povuče veleposlanika iz Beogada, jer medijske izjave koje se upućuju prema vodećim srbijanskim dužnosnicima Aleksandru Vučiću i Ivici Dačiću smatra nedostatnima za konkretnu hrvatsku akciju. "Hrvatska ima druge snažne instrumente kojima može zauzdati takvo ponašanje Srbije prema Hrvatskoj", poručio je.

U verbalnoj agresiji na Hrvatsku, drži Đapić, već godinama sudjeluje i srpski tjednik "Novosti" kojeg financira hrvatsko Ministarstvo kulture, a iz kojega "sustavno napadaju hrvatske vrijednosti". Stoga je u Hrvatskoj, ističe, potrebno "pomesti i napraviti reda, posebno u kontekstu da se ne financiraju one inicijative, udruge i časopisi koji već godinama blate hrvatske vrijednosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo