Rupe u sustavu / Đakovo nije samo priča o ludilu ubojice: 'Ni psihijatar ne može poremećenu osobu prisilno hospitalizirati!'

Blaženka Poplašen samo je jedna od žrtava lošeg sustava

11.7.2019.
7:15
VOYO logo

"Rupe u sustavu socijalne skrbi pokušat će se zakrpati boljom fizičkom zaštitom ljudi koji u njemu rade. Nije da ona evo nažalost nije potrebna, ali bojimo se da neće riješiti problem. Jer, gospođa Poplašen policiji u Đakovu je prijavila prijetnje i promijenjeno ponašanje Andrije Drežnjaka kojemu je bila ovlaštena skrbnica. I ne samo to, Jutarnji list je objavio doista skandaloznu informaciju da je pet dana prije smrti gospođa Poplašen mailom obavijestila i policiju i psihijatra da Drežnjak želi nabaviti pištolj. Ali policija iz nekog razloga po toj prijavi nije ništa učinila. 

Ali znate li što je najluđe u priči o luđacima, jer ova tragedija u Đakovu i jest priča o jednom ludilu, ali ne samo ludilu Andrije Drežnjaka. Da čak ni ovlašteni psihijatar, dakle najstručnija osoba za procjenu nečijeg psihičkog stanja ne može psihički poremećenu osobu poslati na prisilnu hospitalizaciju. Njegov zahtjev, pazite sad, mora potpisati liječnik opće prakse. Koji to može učiniti, ali ako mu se ne da i ne mora. Kao što eto i policija na informaciju da luđak nabavlja oružje može, a i ne mora reagirati", komentirao je Zoran Šprajc u RTL Direktu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragičnog ishoda možda ne bi bilo da je pokojnu Blaženku Poplašen netko ozbiljno shvatio. Drežnjak nabavlja pištolj...Policija to mora istražiti jer bi mogao ozlijediti nekoga vani, napisala je policiji, pet dana prije nego je ubijena. Ali nitko nije reagirao. Da je došlo do teškog propusta potvrdila je i policija.

"Nisu poduzeli potrebne radnje, trebali su se više angažirati...kad se radi o ljudskim životima", govori za RTL Direkt , načelnik PU Osječko - baranjske, Ladislav Bece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teški psihički bolesnik

Da ubojica, 60-godišnji Andrija Drežnjak ima psihičke probleme, da je sklon alkoholu i nasilju znali su svi. 

Otkrivaju se detalji iz njegova života. Pa danas čitamo o tome da je imao problema i sa svojim bratom te da su se izboli noževima, susjedi prepričavaju i da je bacio bombu među svoje svinje, a jednom je kažu zapalio i vlastitu kuću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jel vam se brat čudno ponašao? Ma da je i najgori moj je brat", rekao je Andrijin brat blizanac Marijan.

Pokojna Blaženka je obavijestila i psihijatra Andrije Drežnjaka da je u posljednje vrijeme promijenio ponašanje. Kakva je bila njegova psihijatrijska skrb detalja još nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema dovoljno kadrova, nema dovoljno psihijatra gdje bi kadrovi koji trebaju psihijatrijsku pomoć istu i dobili. Možda bi u nekom terapijskom postupku da imamo adekvatnu skrb on promijenio to svoje ponašanje prema svojoj obitelji i okolini", govori Ante Bagarić iz psihijtarijske klinike Vrapče.

Načinom na koji funkcionira sustav nisu zadovoljni ni socijalni radnici ni psihijatri. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska javnosti živi u velikoj zabludi da psihijatar može hospitalizirati svoje pacijente nekim nalazom ili mišljenje," kaže psihijatar Herman Vukušić.

Psihijatar može utvrditi da postoje razlozi za prisilno liječenje, ali ne može zahtijevati da se osobu prisilno hospitalizira.To je zadatak obiteljskog liječnika koji izdaje uputnicu za liječenje u psihijatriskoj ustanovi. Zahtijevati da se bolesnik liječni može i policija, u  jako žurnim slučajevima, onima kada susjed ili član obitelji dojavi da svojim ponašenjem netko ugrožavate svoj ili tuđi život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam osobno u svojoj praksi imao sa svojim kolegama koji su odibijali naše zahtjeve za hospitalizacijom i u pravilu su ti slučajevi završavali srećom ne tragično, ali maltene blizu tragedije", napominje Vukušić

Velika tragedija se dogodila i u Đakovu, a na apele i alarme koje je Blaženka slala nitko se nije oglasio. Žena koja se jedina brinula o njemu - tuđe je propuste platila životom. Đakovo je u šoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam, samo su cure rekle: pucanj!, izletio sam i vidio sam Ivana gdje je dobio u glavu. Vidio sam krv, ne i ubojstvo", govori Perica Pongračić, vozač Centra za socijalnu skrb Đakovo.

Dan nakon ubojstva koje je potreslo Hrvatsku - nove prijetne socijalnim radnicima.
Kako javlja Index, jednog korisnika centra u Maksimiru na ulazu je zaustavio zaštitar. Nezadovoljan što u tom trenutku nije mogao ući, šakom je razbio staklo na ulaznim vratima i potom im rekao da ih "sve treba pobiti". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo