Đakovački astronomi šalju svoj grad na rub svemira!

6.10.2012.
21:05
VOYO logo

Konkretno, na samu granicu svemira će poslati meteorološki balon s priključenom kamerom, a uz to će priložiti i neki simbol, poruku grada i tako ga nesvakidašnje promovirati.

"Balon odlazi 30 kilometara u stratosferu, na sami rub svemira. Kamera ispod balona snima njegovo podizanje i zemlju s te visine te njegov pad, za što se zna koristiti padobran. Ispred kamere će biti, primjerice, maketa katedrale, fotografija grada, možda i fotka gradonačelnika, đakovačkih lipicanaca, neka poruka, zastavica grada…, nešto čime ćemo Đakovo simbolično poslati na granicu svemira", kazao je predsjednik Oriona Vladimir Živković za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balon bi mogao pasti u Srbiju, BiH...

Radijus pada u normalnim meteorološkim uvjetima, kada nisu jaka zračna strujanja, iznosi 60 kilometara, a ako je jači vjetar, tada je to dosta nepredvidljivo pa u ovom slučaju "đakovački suveniri iz svemira" s ostacima rasprsnutog balona mogu pasti u Srbiji, BiH…

"Bilo je takvih pokušaja u Njemačkoj, a cijeli paket pao je 180 kilometara od mjesta slanja, u središnju Češku. Posljednji takav primjer iz SAD-a zbio se kada je otac svomu sinu uz balon i kameru priložio sinovu omiljenu igračku, vlakić, i poslao ih na rub svemira. Paket je pao 50 kilometara dalje, bez padobrana, aterirajući slobodnim padom", ispričao je član Oriona Danko Kočiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz astropromociju svoga grada, đakovački astronomi planiraju osnažiti svoje članstvo koje se pomalo 'rasulo' smjenom generacija i zainteresirati javnost za astronomiju promatranjem noćnog neba teleskopom. To žele i kroz izložbe astrofotografija, predavanja, dokumentarnim filmovima i školom o astronomiji, jačim medijskim nastupom kroz promomaterijale, no želja im je i redovna radijska emisija o astronomiji čime bi nadomjestili gašenje 'Andromede' na Hrvatskom radiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo