Dižu cijene građanima, a ne znaju naplatiti 30 mil. kn

Podružnica Zagrebačkog holdinga Vodoopskrba i odvodnja nije uspjela legalizirati niti jedan od tri tisuće ilegalnih priključaka na vodu koje su prije šest mjeseci otkrile stručne službe tvrtke.

29.2.2012.
9:12
VOYO logo

Naime, interna kontrola Holdinga utvrdila je da su djelatnici Vodoopskrbe i odvodnje od 2005. godine nelegalno priključivali korisnike na vodovodnu mrežu i tako Holdingu, Gradu Zagrebu i državnom proračunu nanijeli milijunsku štetu. Zajedno s ranijim ilegalnim priključcima, na zagrebačkom području postoji oko deset tisuća ilegalno priključenih na vodovodnu mrežu.

No, iako je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović prije nekoliko mjeseci naložio da se legalizira ilegalno priključene i naplate davanja koja su pokušali izbjeći, to ne samo da nije učinjeno, nego je otkriveno još 130 na vodovod ilegalno priključenih korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To ne možemo riješiti preko noći'

"To je zadatak koji ne možemo riješiti preko noći. Kad se nešto radi deset i više godina, a toliko traje praksa ilegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu, ne možete stvari dovesti u red za nekoliko mjeseci. Mi smo za ovu godinu donijeli 'plan tri tisuće', odnosno zadali sebi zadatak da legaliziramo tri tisuće priključaka. Hoćemo li iduće godine ići s četiri tisuće – to ne znam odgovoriti. Sve skupa planiramo u red dovesti u roku od pet do sedam godina. Tu se ne radi samo o ilegalnim priključcima na vodovodnu mrežu, nego i na kanalizacijski sustav", objasnio je direktor podružnice Vodoopskrba i odvodnja Davor Poljak za Novi list.

Traže poskupljenje od 31 posto

Ova informacija zanimljiva je u svjetlu činjenice da je Vodoopskrba i odvodnja predložila zagrebačkoj Gradskoj skupštini da voda u Zagrebu poskupi čak 31 posto (traže 13,49 kuna po kubiku, uz uvođenje fiksne mjesečne naknade od 18,41 kuna po računu). Šteta od ilegalnih priključenja u kojima su sudjelovali i radnici Vodovoda procjenjuje se pak na minimalno 30, a maksimalno 50 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, i državni proračun je na ilegalnim priključcima izgubio nešto više od četiri milijuna kuna na PDV-u koji su dužne plaćati pravne i fizičke osobe koje se priključuju na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo