DIVNO PRIJATELJSTVO PRVOG GOSPODINA: / Jakov je upao u moćnu i umreženu ekipu, a oni su dobili direktan ulaz na Pantovčak

Image
Foto: Pixsell

Analizirali smo karijeru i kontakte Jakova Kitarovića, supruga predsjednice koja se sprema u utrku za novi mandat: zarađuje više nego ikada i umrežio se u moćnu i mutnu mrežu Milana Bandića

22.11.2019.
7:07
Pixsell
VOYO logo

Nedavno su bili zajedno na Interliberu, Jakov Kitarović i Milan Bandić. Doduše, bili su u širem društvu, bio je tu i premijer Andrej Plenković i šefica Zagrebačkog holdinga, Ana Stojić Deban, ali Jakov Kitarović se nekako najsrdačnije i najopuštenije držao uz Bandića. Nekoliko dana ranije bili su zajedno na predstavljanju programa Kolinde Grabar Kitarović: tu se pak Jakov, prisno prijateljski, sklanjao u stranu i puštao Bandića da priđe što bliže zvijezdi dana.

Dovoljno je izlistati fotogalerije iz javnog života "prvog gospodina" Hrvatske, Jakova Kitarovića, da se razotkrije kako je od svih političara Hrvatske on najčešće u društvu gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića, i njegove ekipe. U kombinaciji s predsjednicom ili bez nje. Vrlo često, samo "s dečkima". Ako je Jakov u protokolarnoj situaciji, kao pratnja predsjednice, obično je uz njega savjetnik predsjednice, ali ujedno jedan od najbližih suradnika i prijatelja Milana Bandića – Tomislav Madžar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

03.01.2017., Sljeme, Zagreb - Prva voznja zenskog slaloma Audi FIS Svjetskog skijaskog kupa Snow Queen Trophy. Milan Bandic, Jakov Kitarovic, Zlatko Matesa. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Primjerice, na posljednjem ATP turniru u Umagu, sjede Kolinda Grabar Kitarović, Jakov Kitarović i Madžar. A na mnogim sportskim događajima kamere bi zabilježile Jakova bez supruge, uz neizbježnog Madžara i Bandića, ili samo Madžara. Odbojka, košarka, rukomet, hokej, hrvanje… Jakov Kitarović uhvaćen u kadar, obično zamišljenog izraza lica, s trunkom nelagode jer ga love fotografi. Veljača 2019., Bandić i Jakov na hrvačkom turniru Zg openu, siječanj 2019., na utakmici Svjetskog prvenstva u hokeju, Hrvatska-Izrael, opet Bandić i Jakov Kitarović. Nešto ranije, na početku godine, već su se slikali i na Snježnoj kraljici.

Ima i sjajnih fotografija koje dokumentiraju i širi sastav društva. Dana 28. prosinca 2018. na manifestaciji 48. Kutija šibica (malonogometni turnin) fotograf Pixella uhvatio je antologijsku seriju fotografija: Zdena Antunović, Milan Bandić, Ćiro Blažević, Jakov Kitarović, Tomislav Madžar…Na jednoj vidno raspoložen Zdena Antunović, glavni tajnik Sportskog saveza grada Zagreba, bivši direktor Cibone i optuženik u aferi Bundekfest, pripadnik najelitnijeg Bandićevog kruga, radosno naceren dok Milan Bandić kupuje grickalice od mlade, oskudno odjevene prodavačice. Nisu Jakova uvukli samo u obilazak sportskih događanja. Izgledalo je gotovo nadrealno kada je prošlog ljeta na In Music festival, na koncert grupe The Cure, Milan Bandić došao u društvu – Jakova Kitarovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Sportski događaji, pa nastavak u kafićima i restoranima

Nakon sporta, koncerata, kojekakvih obljetnica i manje ili više obveznih portokolarnih obveza, dečki vode Jakova i na druženja po odabranim kafićima i restoranima. Ukratko, Tomislav Madžar i Milan Bandić, postali su najdraže društvo prvog gospodina Hrvatske, uzeli su ga pod svoje i tako utvrdili i svoj utjecaj na Pantovčaku. Posjetitelji jednog od diskretnih kafića u bloku novosagrađenih zgrada iznad bolnice Sveti Duh često su bili u prilici vidjeti zanimljivo društvo utjecajnih bandićevaca zajedno s Jakovom Kitarovićem. Tu bi znali ispijati zajedničke kave Zdena Antunović, Mladen Bušić, ravnatelj bolnice Sveti Duh, dugogodišnji član Bandićeve stranke i njegov osobni prijatelj, ali i Milijan Brkić te njegov brat Jozo.

S obzirom na to da je poznata dugogodišnja intenzivna suradnja i prijateljstvo Milana Bandića s Milijanom Brkićem, i njegovim bratom Jozom, povratnikom iz Australije, koji proteklih nekoliko godina intenzivno – povoljno – unajmljuje poslovne prostore u centru Zagreba, zapravo ostaje nejasno je li Milijan Brkić osobno priključio Jakova Kitarovića u Bandićev neformalni krug za druženja, ili je to ipak bio Tomislav Madžar, predsjedničin savjetnik za zdravstvo i sport. Uostalom, oni su, narodski rečeno, ista ekipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomislav Madžar je iznimno živopisna osoba, liječnik i estradni menadžer, čovjek koji je sredio promotivno pojavljivanje Kolinde Grabar Kitarović na ćevapima s Halidom Bešlićem, a na obrani njegove doktorske disertacije, 2015. godine dogodila se rijetko viđena situacija: iz publike ga je bodrila predsjednica osobno, HDZ-ovi teškaši Milijan Brkić, Tomislav Čuljak, ali i tzv. kralj smeća Zoran Gobac, Halid Bešlić i bivša misica Anica Kovač. S Bandićem ga pak veže dugogodišnje prijateljstvo i suradnja na svakovrsnim projektima. Godine 2013., primjerice, osnovao je Hrvatsku udrugu mladih koja je samo dva mjeseca nakon osnivanja dobila od Grada Zagreba, uz potpis gradonačelnika Bandića, na korištenje prostor od 180 kvadrata, u najužem centru grada, u ulici Frana Petrića koja se doslovno prikopčava na Trg bana Josipa Jelačića.

Image
Image

Zagreb: Poznati s tribina pratili finalne mečeve na hrvačkom turniru Zagreb Open 2019 10.02.2019., Zagreb, Dom sportova, Dvorana II - UWW Grand Prix Ranking Series Zagreb Open 2019. medjunarodni turnir u hrvanju grcko-rimskim stilom. Jakov Kitarovic, Milan Bandic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Tomislav Madžar je bio jedan od ključnih logističara na prošlim predsjedničkim izborima u stožeru Kolinde Grabar Kitarović. Milijan Brkić je bio tajnik HDZ-a, a direktor kampanje mnogo manje poznati HDZ-ovac, Ivica Mlinarević, bivši direktor u tvrtki PPD, u vlasništvu plinarskog magnata Pavla Vujnovca, a predizborni skupovi su se mahom organizirali preko privatne tvrtke Tomislava Madžara, "Arnea". U vrijeme Uskokove istrage za utaju poreza, iščačkalo se da je dvoje zaposlenika Dinama, nećakinja Zdravka Mamića, Sanda Mamić, i Matej Zadro, angažirano upravo preko Madžarove tvrtke "Arnea" na poslovima podrške kampanji na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, još tijekom protekle kampanje izgrađene su intenzivne veze između Kolinde Grabar Kitarović i ekipe koja se okuplja oko Milana Bandića, od Milijana Brkića do Tomislava Madžara i njihovih sportsko-poduzetničkih kombinacija. No, u prvoj kampanji Jakov Kitarović je bio gotovo nevidljiv. S djecom je ostao u inozemstvu, nije se pojavljivao na predizbornim skupovima, pa ni na onom koji je ove godine s toliko emocija Kolinda Grabar Kitarović predstavila kao poseban: 11.11.2014.

Procvat poslovne karijere i društvenog života istodobno

Nakon pobjede na izborima, suprug predsjednice, Jakov Kitarović, prikopčava se na već gotovu mrežu. Do tada nezaposlen, zapošljava se, na samo šest mjeseci, u zagrebačkoj tvrtki koja se bavi izradom sigurnosnih softvera, Reversing Labs d.o.o., a potom dobiva posao u tvrtki AD Plastik iz Solina kraj Splita, u čijoj vlasničkoj strukturi dominira ruski kapital te Raiffeisen mirovinski fondovi, a predsjednik uprave je poznati menadžer s međunarodnim iskustvom, posebno ruskim vezama - Marinko Došen. Jakov Kitarović je zaposlen na mjestu "savjetnika za korporativnu sigurnost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je zagrebačku ekspozituru tvornicu AD Plastik u rujnu prošle godine službeno obišao i gradonačelnik i prijatelj i savjetnika Kitarovića i predsjednika uprave Došena, Milan Bandić. Istovremeno, uz stalni posao savjetnika u AD Plastik Jakov Kitarović je preuzeo posao na "ugovor o djelu" u švicarskoj tvrtki Sentinel Holding AG koju vodi zadarski poduzetnik, Goran Medić, koji zajedno s obitelji Tudorović, australskim biznismenima koji potječu s ovih područja, ulaže u turizam kroz tvrtke Arsenal Holdings i Iliria d.d. U istoj tvrtki u jesen prošle godine angažiran je i Tomislav Thur, dugogodišnji menadžer u Ini.

Image

Osim redovne plaće u AD Plastiku, oko 17 tisuća neto, iz švicarske tvrtke dobiva i redovan honorar: prema imovinskoj kartici predsjednice, godišnji iznos honorara iznosi 180 tisuća. Drugim riječima, Jakovu Kitaroviću je nakon što je njegova supruga postala predsjednica, procvala i profesionalna karijera, ali i društveni život. Zapravo, s obzirom na sve protokolarne obveze, svečanosti, domjenke i putovanja na kojima je pratio suprugu, ali i nevjerojatno bogat društveni život koji je koordinirala ekipa oko Milana Bandića i Tomislava Madžara, s pravom se možemo pitati: kada je uopće Jakov Kitarović stigao raditi? Ili se ipak radi o poslodavcima koji su neobično fleksibilni prema prvom gospodinu Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz AD Plastika nisu htjeli detaljnije govoriti o poslovnim obvezama svog zaposlenika Kitarovića, a Goran Medić iz tvrtke Sentinel Holding AG potvrdio nam je, međutim, da je Jakov Kitarović i dalje angažiran kao savjetnik. "Savjetnici i suradnici koje angažiramo stručnjaci su u području IT tehnologije, elektrotehničkih znanosti, strojarstva, kibernetičke sigurnosti i povezanih disciplina. Konkretno gospodin Jakov Kitarović, kao magistar elektrotehničkih znanosti, stručnjak je koji radi na projektu implementacija sigurnosnih tehnologija sljedeće generacije na uređajima za široku potrošnju, što je i osnovna djelatnost Sentinel Holding AG-a. Njegov stručni angažman traje nekoliko godina. Gospodina Kitarovića poznajem i cijenim i poslovno i privatno", odgovorio je Goran Medić na upit Net.hr-a.

Nije nam odgovorio je li tvrtka trenutačno angažirana i u Hrvatskoj, odnosno, surađuje li s nekim hrvatskim kompanijama ili javnim ustanovama ili državnim tijelima. No, nije otkrio niti druge klijente, iz bilo kojeg drugog dijela svijeta. "Tvrtka je formirana oko projekata standardiziranja open-source platforme (operativnog sustava) i implementacije sigurnosnih tehnologija sljedeće generacije kao servisa na terminalnu opremu (CPE; STB, OTT) za tržište krajnjih korisnika (Consumer i SME)", odgovorio je Goran Medić s namjerom da predstavi tvrtku. Registrirana je u Švicarskoj jer su, pojašnjava, okrenuti globalnom tržištu, a tehnologije i softvere koje koriste "globalnog su karaktera". Medić kaže da poslovno surađuju "na skoro svim kontinentima svijeta", da imaju klijente na međunarodnom tržištu, a da je trenutačni fokus "jugoistočna Azija". Jakov Kitarović, evidentno, obavlja svoj konzultantski posao za tu još uvijek prilično tajanstvenu tvrtku, "od doma", iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandićev ukras u loži i kontakt s Pantovčakom

Do prvog predsjedničkog mandata Kolinde Grabar Kitarović, Jakov Kitarović bio je posve u njezinoj sjeni, u vrijeme dok je bila veleposlanica u SAD-u i dok je radila u NATO-u, držao se obiteljski obveza, razvozio djecu (te je zabilježen i skandal s upotrebom službenog supruginog automobila u prihvatne svrhe) a onda je, s početkom "Pantovčak ere", pokazao svoje drugo ja. I dalje je šutljiv, nedostupan kao sugovornik medijima, ali nema gdje ga nema.

Dok se u europskim zemljama o čijim demokratskim standardima maštamo, partneri predsjednika država trude istaknuti humanitarnim radom, interesom za umjetnost ili podrškom ranjivim skupinama, hrvatski prvi gospodin uspio se izbrendirati kao šutljivi suprug, softveraš misteriozno procvale karijere i - poseban miljenik Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Bandić je Jakovu dao zabavu, pripadnost "moćnoj ekipi", kontakt s njegovom mrežom pružanja svakovrsnih usluga, zapošljavanja itd., a on je njemu postao sigurna kopča prema predsjednici, i njezinim još uvijek značajnim ovlastima. Posebno onima u domeni obavještajne zajednice, a nije nevažan ni njezin neformalni utjecaj u segmentu pravosuđa, posebno među odabranim utjecajnim sucima. Jakov je njemu dobrodošao ukras u loži, ono kad dođe sa suđenja na kojem se puštaju audiozapisi njegova psovanja ili naručivanja zapošljavanja rodbine, da pokaže da unatoč tome "k njemu" dolaze najviši uglednici. Upao je, naprosto, u njegov pomno osmišljen okvir: pričest kod Bozanića, poljupci premijera, zagrljaji predsjednice, šale s "prvim gospodinom" u sportskoj loži…

Press konferencija na kojoj je Milan Bandić teatralno objavio da će njegova stranka podržati Grabar Kitarović i u novoj kandidaturi zvučala je zapravo komično: Bandić je prisutan i duhom i tijelom na Pantovčaku još od prvog dana prvog mandata, a sve će poduzeti da tako ostane i u još jednom mandatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo